Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Jonsson: Myndigheter passar i Jämtland - Einstein är inte stadens verk

Artikel 10 av 15
Karin G Jonssons krönikor
Visa alla artiklar

När myndigheter kritiseras för att de ska placeras här blottas ett förakt för kunskaper och färdigheter som finns just här.

Annons

Häromdagen presenterade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi en ny plan för myndigheternas placering i Sverige. De ska "utlokaliseras". Statens tjänster ska även genomföras och tillhandahållas på annat ställe än Stockholm. Fler myndigheter ska placeras runt om i landet. Östersund fick en del av Tillväxtverket. Snabbt höjdes ifrågasättande röster: Effektiviteten skulle minska, kompetensen försvinna och koncentration av bildningsmakt är bättre för landet: Är det inte effektivare med kompetens koncentrerad på ett ställe?

Bättre lokalhyror spelade inte in i analysen. Inte heller lades det märke till den fula fördom som blottades av kritikerna. En ful syn på mindre städer, glesbygd och centralorter skymtade där i frågorna. Som att bildning i bygderna, i byarna, i ödelandet, inte är existerande.

Här på den plats och den region jag lever i har skotaren utvecklats, mästerverk i musik har skapats på en kobbe i Storsjön. Med inspiration härifrån, med uppfostran just här och med utbildning på denna plats har just det här landskapet fostrat, inspirerar och utbildat ministrar, forskare, kompetenta tjänstemän

Här på den plats och den region jag lever i har skotaren utvecklats, mästerverk i musik har skapats på en kobbe i Storsjön. Med inspiration härifrån, med uppfostran just här och med utbildning på denna plats har just det här landskapet fostrat, inspirerat och utbildat ministrar, forskare, kompetenta tjänstemän, bönder, stora konstnärer, författare med plats i Svenska akademien och läkare som utvecklade Permobilen.

Det är väl klart som Ansjöns vatten att koncentrationen av kunskap blir större när fler människor vistas på en plats som huvudstaden.

Det är väl klart som Ansjöns vatten att koncentrationen av kunskap blir större när fler människor vistas på en plats, som huvudstaden. Men även om traditionen av universitetets bildning inte är lika lång på alla håll i landet, är det inte helt oviktigt att universiteten placerats just på andra ställen. Om det vore så, är det som att universiteten i landet utanför Uppsala, Lund och huvudstaden bara var en lustig detalj och inte levererade färdigbakade studenter och forskning som driver utveckling framåt.

Kritiken mot myndigheter i hela landet visar på en oerhört skev bild av bildning. Stora tänkare har inte nödvändigtvis högskolepoäng, men även högskolepoäng existerar i Jämtlands län, tro det eller ej. Och små städer, små orter, fjällägenheter, utbyar, torp till skogs och fäbodar kan fostra, bilda och utveckla kunskaper, färdigheter, viktigheter som samhället behöver för att leva och sträva riktning framåt. Östersund, eller en annan mellanstor svensk stad kanske inte kan leverera kompetens på alla områden utan behöver vara nischad, tilltala och utveckla människor i ett specifikt ämne. En enda myndighet kräver inte att småstäder ska prestera spetskompetens åt alla håll som en igelkott.

En enda myndighet kräver inte att småstäder ska prestera spetskompetens åt alla håll som en igelkott.

För Einstein är inte stadens verk. Geniet är inte trängselns slutprodukt. En utvecklad människa som utvecklas genom kollegor, vänner, tänkande medmänniskor behöver säkerligen också vara i fred, något som den här regionen kan servera lättare än huvudstaden.

Det må vara svårt att rekrytera sjukvårdspersonal och högutbildade industriarbetare till utbyar och små kliniker och sorgebygder i hela vårt län, men det är inte just platsen som bromsar utvecklingen.

Till veckan invigs Bächehalln i Persåsen, en kulturstig som hyllar snillen från södra Storsjöbygden. Det borde fler lyfta blicken mot, för alla genier och framåtsträvare är inte sprungna ur det trånga och vill inte heller verka bland höghus. Dessutom behöver hela landet bidra. Bara vår huvudstad klarar inte av att dra utvecklingståget själv.

Albert Einstein

Alla artiklar i
Karin G Jonssons krönikor
Annons