Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Thomasson svarar Tingshusets verksamhetsledare: "Ingen kulturförening behöver känna oro inför framtiden"

Ordförande för Kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun, Karin Thomasson, svarar Pernilla Hellan, verksamhetsledare för Tingshuset.

Annons

Karin Thomasson svarar tingshusets Pernilla Hellan:

I ÖP 8 december reagerar Pernilla Hellan, verksamhetsledare på Gamla Tingshuset, på uttalanden  från bland annat mig rörande kommunens planer på nytt kulturhus. Det är tråkigt att Pernilla Hellan tolkar artikeln som om Östersunds kommun på något sätt vill dra ner på kulturverksamhet. Det är tvärtom!Möjlighet till eget kulturskapande är oerhört viktigt, och det pågår varje dag och kväll i Östersund; i kommunala lokaler, i föreningslokaler, privata lokaler, församlingsgårdar, bygdegårdar – ja överallt och av alla.

Möjlighet till eget kulturskapande är oerhört viktigt, och det pågår varje dag och kväll i Östersund

Alla dessa kulturaktiviteter är grunden till vårt rika kulturliv i Östersunds kommun oavsett om det är på professionell nivå eller amatörnivå.  Kommunen stöttar idag kulturlivet bland annat genom föreningsbidrag, arrangemangsbidrag och direkta bidrag till specifika mötesplatser såsom Gamla Tingshuset. På onsdagen fastställde Kultur- och fritidsnämnden sin budget för 2017 där vi  beslutade om drygt 6 miljoner i föreningsstöd av olika slag. Sedan tillkommer biblioteket på knappt 23 miljoner och Kulturskolan på ca 14,5 miljoner. Det finns inga som helst planer på att skära ner på stödet till kultur, tvärtom försöker vi alltid hitta sätta att öka det.

Ingen kulturförening behöver känna oro inför framtiden

Artikeln i ÖP handlar om kommunens planer på ett nytt kulturhus som ska inrymma både bibliotek och konsertsal, vi ska också se över andra behov. Tanken har hela tiden varit att det ska vara ett publikt hus; inga repetitionslokaler, inga ateljéer eller verkstäder, utan ett hus där man som besökare eller medborgare kan ta del av all möjlig kultur, och där våra föreningar, ensembler, kulturskapare kan ta emot publik till sina föreställningar.

Tillsammans med Storsjöteatern så ska vårt nya kulturhus kunna täcka en del av det behov som finns av scener och publika lokaler centralt i Östersund.  Som svar på Pernilla Hellans sista fråga; ingen kulturförening behöver känna oro inför framtiden utan snarare glädjas åt att vi nu satsar på riktigt bra publika kulturmötesplatser!

Karin Thomasson

Miljöpartist och ordförande Kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun

Läs artikeln om kommunens kulturhusplaner.

Läs Pernilla Hellans debattinlägg.

Mer läsning

Annons