Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kata Nilsson: 2017 har varit ett modigt år – Knäppgökar i maktposition har utövat sin makt på de mest vidriga sätt, men det har inte normaliserats av oss som är resten

Annons
Kata Nilsson

Jag vet att jag är modig, men ibland är jag också feg. 2017 har varit ett år där allt fler vågat vara modiga, för att andra också varit det. Det har på så vis också varit gemenskapens år i mångt och mycket. Jag tänker på det kollektiva modet som vi uppbringar tillsammans genom att visa varandra att ingen är ensam. Jag vill vara en sån som är så modig att andra inspireras att vara modiga de med. Vare sig det handlar om att stå upp och prata inför folk, säga ifrån när någon är dum mot någon annan, eller aktivt bekämpa rasism och sexism. Inför 2017 var jag nervös och lite rädd för vad som skulle komma, nu känns det som att både jag och mänskligheten steppat upp och är redo för allt som må komma under 2018.

Trots ett apokalyptiskt 2016 då bland annat Donald Trump valdes till president blev 2017 ett modigt år, konstaterar Kata Nilsson. Foto: Andrew Harnik/AP

Det kommer aldrig bli som förr, det kommer bara bli bättre. Så skrev jag på ett foto jag la ut på nyårsafton för ett år sedan. Det är popartisten Lalehs ord, som jag nog mest delade för att försöka frammana en känsla av hopp som jag nog egentligen inte kände. Framförallt den senare delen av 2016 hade ju en något sånär apokalyptisk känsla över sig, när Trump valts till president och Nordfront demonstrerade på gågatan i Östersund mitt i julhandeln.

Framförallt den senare delen av 2016 hade ju en något sånär apokalyptisk känsla över sig, när Trump valts till president och Nordfront demonstrerade på gågatan i Östersund mitt i julhandeln.

2017 måste jag tro har inneburit en vändpunkt. På ett sätt har knäppgökar i maktposition utövat sin makt på de mest vidriga sätt, men jag upplever också att det inte normaliserats av oss som är resten, snarare tvärtom. På det sätt som jag instinktivt tvärstannade och svettigt tittade mig omkring i panik när jag såg nassarna i Östersund, på samma sätt känns det som att världen i år har reagerat mot alla galenskaper som sker. Annars skulle inte till exempel #metoo blivit en sådan grej.

Knäppgökar i maktposition [har] utövat sin makt på de mest vidriga sätt, men jag upplever också att det inte normaliserats av oss som är resten

 

2016 kommer nog få en egen spalt i Historieböckerna, om starten till tredje världskriget i och med Trump, Nordkorea, och Brexit. I alla fall trodde och tänkte jag så för ett år sedan. Idag är jag försiktigt mer positiv. Nu tror jag nog faktiskt att det bara kommer bli bättre, så som Laleh sjöng, och det kändes ännu mer i våra magar när vi lyssnade på henne på Stortorget under Yran och jag och mina bästa vänner höll om varandra. Den känslan av gemenskap och närhet kommer för mig vara en av de finaste stunderna jag kommer förknippa med år 2017.Kultur är vad vi använder oss av för att utstå, hantera, och bearbeta verkligheten. Det är mänsklighetens självprogrammerade immunförsvar gentemot vår egen orimlighet. För vi behöver ett gott skratt ibland när vi oroar oss över världsläget, eller en stark låttext som får oss att känna att vi gjorde rätt när vi anmälde vår förövare. Kanske en snyftig film eller fyndig bok för att koppla av, koppla bort, eller att koppla dagsaktuella händelser till.

Vi behöver ett gott skratt ibland när vi oroar oss över världsläget, eller en stark låttext som får oss att känna att vi gjorde rätt när vi anmälde vår förövare.

Jag brukar sätta på min spellista med mina favoriter av kvinnliga artister, och verkligen sjunga med för full hals medan jag kör bil, och då känner jag mig som starkast. Det är kanske lite pinsamt att erkänna, men alla har vi en sån där typ av grej. Ett av mina nyårslöften ska vara att vara ännu mer modig, att våga mer.

 

Mer läsning

Annons