Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kata Nilsson: Lättsamt och trivsamt är ibland precis vad en behöver

Annons

Brunfloviken en sommardag finns upphängd för beskådning på Galleri S av Anders Ek.

Brunfloviken en sommardag finns upphängd för beskådning på Galleri S. Anders Ek, som är mest känd för sina vattenspeglingar, har zoomat ut och delar här med sig av klassiskt landskapsmåleri. Vattenspeglingarna finns fortfarande med, men mestadels består utställningen av oljemålningar föreställande ängar och kullar med sjöglimt i Brunfloviken. Skuggorna på marken ligger nära sina buskar och skvallrar om att det är mitt på dagen då solen står som högst som Ek funnit sina motiv. Med näsan åt olika väderstreck för varje tavla, som en 360-gradig dokumentation av en alldeles perfekt sommardag då solen skiner och blåsten är mild.

Café tingshuset som öppnat på nytt med helvegetarisk allt-är-gott-vad-ska-jag-välja-meny, behåller det gamla fikets konstkoncept och annonserade tidigt om att de som ville hänga sin konst där bara behövde höra av sig. Nu hänger här prinsesskonst av Anna Klingbjer. När det i fredags var vernissage visades, utöver själva utställningen, också en tavla som senare på kvällen auktionerades ut på Stjärnfall; en gala där intäkterna gick till något så bra som Kvinnojouren. Just den berörde mig verkligen då den föreställer sprudlande kvinnor i färgglada kappor som går runt i ett nattsvart Östersund och rycker ner stjärnor från himlen. Mina tankar gick genast till åttonde mars i år då Jämtlandspolisen uppmanade kvinnor att inte gå ut på kvällarna för sin egen säkerhets skull.

Efter den senaste veckans händelser känns det mer som utopi än verklighet att kvinnor ska kunna röra sig fritt och bekymmerslöst i denna värld och på så vis gjorde denna tavla mig ledsen att se, även om själva motivet i sig främst skänker tröst och inger hopp. De andra verken av Klingbjer är också fina. Som något ur en sagobok, en sån där fin som en ger bort som present. Det är mörker, stjärnor, ljus och färger. Bara glädje och glittrande vackert. Konstnären beskriver att hon riktigt snöade in på prinsessor för ungefär tre år sedan och att hon föredrar det som är glatt och värmande. Hon har flera projekt på gång och företagsam på så vis att alla verk i utställningen går att få som prints, rullgardin eller fondtapet på hennes hemsida.

Bilderna passar kanske barnkammaren bäst, speciellt de som föreställer just prinsessor, även om jag tror att de kan uppskattas oavsett ålder. De här två utställningarna har det gemensamt att de är lättsamma och trivsamma. Ibland är konst svårt, läskigt, och medför djupa tankar eller starka reaktioner. Men ibland kan en bara behöva vila ögonen på en klargul äng med sjön i bakgrunden som horisont och på så vis få känna sommarsolens värme, i en värld som börjar kännas allt mer kall. De här utställningarna väcker liksom inte annat än sköna känslor, vilket efter veckan som varit kan va precis det en behöver.

Läs fler konstkrönikor av Kata Nilsson.

Prinsesskonst av Anna Klingbjer.

Mer läsning

Annons