Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kata Nilsson: Samma röster som säger nej till en kvinnlig James Bond är också de som tycker att en kvinnlig statsminister är otänkbar

Häromkvällen gick Casino Royale på TVn. En medioker film i min mening. Men den påminde mig om hur mycket det spekulerades för ett tag sedan om vem som skulle bli nästa skådis att axla rollen som agent 007 efter Daniel Craig. Många höjde rösten och ansåg att det borde vara en kvinna. Det möttes av både hurrarop och buanden, men i slutändan valde Craig att fortsätta i åtminstone en film till och diskussionen lades ner totalt.

Annons

Hur mycket säger det om en vem man vill ha som James Bond? Mycket, menar Kata Nilsson.

Men det fick mig att tänka på detta med kvinnliga hjältar och varför det väcker så mycket diskussion. Det finns de som anser att en kvinnlig Bond skulle förstöra karaktären och vara för långt ifrån originaltanken. Det kan jag förstå. Men samma röster är också ofta de som tycker att en kvinnlig statsministerkandidat vore otänkbar, att brandman, soldat eller polis inte är yrken som passar kvinnor, och som applåderar när deras tjejkompis parkerar bilen.

Kanske är James (eller Jane?) Bond inte den viktigaste diskussionen att ha, men jag kan inte annat än tro att de skådisar som tillsätts olika roller påverkar vår egen bild av vad vi är kapabla till. “En kvinna kan inte spela Bond” kan det låta. Men det många hör är “En kvinna kan inte vara en stenhård agent som jagar skurkar över hustak och har tuffa spionprylar”. På varje film med en tjej som protagonist går det tio filmer där hjälten är en man. Därför kommer jag, när branschen år efter år snedfördelar rollerna och därmed utrymmet, alltid försöka kompensera för detta. För vi sitter alla någon gång och scrollar igenom Netflix med kompisgänget eller familjen, och varför inte pracka på vår omgivning en bra film som råkar ha en tjej som hjälte då och då?

Kanske är James (eller Jane?) Bond inte den viktigaste diskussionen att ha, men jag kan inte annat än tro att de skådisar som tillsätts olika roller påverkar vår egen bild av vad vi är kapabla till

Därför vill jag dela med mig av de bästa actionfilmer jag vet där tjejen är en stark huvudroll med attityd. För barnen: Mulan (1998). Jag vet att Disney kommit långt med utvecklandet av kvinnliga karaktärer men det var ändå Mulan som var grejen när jag var liten. Hon går med i armén utklädd till kille eftersom tjejer inte är välkomna att ta värvning. Slutar med att hon räddar sitt land. För tonåringen: The Hunger Games (2012). Katniss, som spelas av Jennifer Lawrence, är en tjej som gör allt för att överleva i ett dystopiskt Amerika där barn tvingas slakta varandra i en realityshow. För de vuxna: Underworld-serien. Om man gillar vampyrer och sånt. Man kan hoppa över trean för huvudpersonen Selene, spelad av Kate Beckinsale, är inte med i den och den är den sämsta. Alien (1979) . Sigourney Weaver blev hela världens sci-fi-drottning i rollen som Ellen Ripley och fastän första filmen kom för 40 år sedan är hon fortfarande den grymmaste bruden på film någonsin. Salt (2010). Angelina Jolie sägs ha fått frågan om hon någonsin skulle kunna tänka sig att spela en Bond-brud, och svaret ska ha varit nekande, men att hon skulle kunna tänka sig att spela Bond. Det gör hon i princip i denna film, där hon spelar dubbelagenten Evelyn Salt som jagas av både ryssar och amerikaner. En tjej som Bond kan tänkas otänkbart, men även om det bara handlar om en medioker mans romantisering av Roger Moore, måste en ändå fundera över varför en känner på det sättet och välja ord som inte förminskar varenda kvinnliga actionhjälte. Det är plikten vi har mot tjejer som växer upp med en trög, men ändock bättre filmindustri än den som fanns när vi var yngre. Alla ska heltenkelt kunna se sig själva i en actionhjälte.

Läs fler av Kata Nilssons konstkrönikor:

Jag har hört det mesta av bortförklaringar varför arrangörer inte vill betala mig

Expediten föreslog att jag skulle göra sit-ups - Vi lär tjejer att det värsta som kan hända är att vara tjock

“Dra fittan i grus” kanske inte var vad de ville säga adjö till sin skolgång med?

Hemlängtarhelgen är för mig som hittat hem också

Mer läsning

Annons