Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kejsaren av barnrim 90 år i dag

/
  • Allkonstnären Lennart Hellsing fyller 90 år i dag. De flesta känner honom via de rimmade barnböckerna.Foto: Scanpix

Annons

”Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, hängde och slängde uti en gardin…”.

Ja, nog känner många av oss igen dessa ord från barndomens värld, och börjar nynna på visan som har skapats utifrån Lennart Hellsings text.

Kanske ser vi också en bild av författaren framför oss, iklädd ett exemplar av den kycklinggula kostym hans barn har uppmuntrat honom att bära.

denne allkonstnär, i ordets bästa bemärkelse, sin 90-årsdag. Alltsedan sin debut som författare år 1945 har han på olika sätt intagit en viktig roll på den litterära scenen.

De flesta känner honom säkert bäst genom hans oförglömliga barnboksfigurer Kusin Vitamin, Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis, Herr Gurka och Peter Palsternack, och genom det typiskt hellsingska språket, byggt på rim och nonsensvers.

Men faktum är att hans verksamhetsfält är betydligt vidare än så, något som redan författardebuten gav prov på.

1945 utkom han nämligen med inte mindre än tre böcker, alla av skilda slag: Akvarium, en poesisamling för vuxna; Katten blåser i silverhorn för barn; och tillsammans med Claes Hoogland publicerades översättningsvolymen När vi var mycket små, som är en samling barnkammarrim av Nalle Puhs skapare A.A. Milne.

representerade tre delarna av hans yrkesverksamhet har fått utvecklas hos Hellsing, som av många har liknats vid en renässansmänniska, dels på grund av hans stora litterära spännvidd, dels på grund av att han har lyckats med konststycket att kombinera djup lärdom med lekfullhet.

Hellsings spännvidd till trots vill jag ändå fokusera på den betydelse han har haft på barnlitteraturens område.

låg den moderna barnboken i sin linda, och balanserade på gränsen mellan det pedagogiska och vuxenlitterära fältet.

Från och med 1940-talet började emellertid ett alltmer självständigt barnlitterärt fält ta form, något som manifesterades i bildandet av Sveriges Ungdomsförfattareförening, där bland andra Hellsing tidigt blev medlem.

barnboksförfattare och som kritiker av barnlitteratur har han därefter tydligt profilerat sig som en nydanare, med barnets behov och intressen i centrum.

Därmed inte sagt att han anammat all modern barnlitteratur.

Snarare har han haft mycket tydliga krav på vad som kännetecknar en god barnbok.

Framförallt ska den, vilket måhända är självklart, intressera barnen.

Dessutom är det enligt Hellsing viktigt att den har estetiska kvalifikationer, det vill säga att den uppfyller inte bara innehållsmässiga utan även konstnärliga krav.

Slutligen bör en bra barnbok ha en moral som vi som läsare kan acceptera.

barnlitteratur som är genomtänkt och skickligt utförd, något som med stort eftertryck kan sägas gälla hans egna barnlitterära alster.

Och sin höga ålder till trots är han än i dag aktiv författare.

Inte minst märktes hans litterära storhet och förmåga att ligga rätt i tiden då han, med Lars Munck som illustratör, ifjol gav ut Welams vädermödor.

lyckades han pricka in inte mindre än fem av fjolårets stora trender inom bilderbokens område, ett exempel så gott som något på att denne barnbokens mästare har både sitt intresse för och sina kunskaper om barnens värld i behåll.

Mer läsning

Annons