Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med Mali-festival efter midsommar

/
  • Malifödde rapparen MC, Reidun Runsten och Andreas Hansson är några av entusiasterna som helgen efter midsommar genomför premiären av Sweden Mali Voices med världsartister från Mali – på Fröjdholmen

Musik. Om bara drygt tre veckor är det världspremiär för den smått spektakulära musikfestivalen ”Sweden Mali Voices” på Fröjdholmen i Oviken.

Annons


Helgen 26 – 28 juni bjuds folkmusik från Jämtland och Mali, med förhoppningar om att kunna bjuda tillbaka de svenska banden till i Malis stora festival kommande januari.

På programmet står nu bland annat fyra band från Mali med den meriterade Ngoni-spelaren Bassékou Kouyaté som största affischnamn.

– Vi är otroligt nöjda med artisterna och ser festivalen som en upptakt inför att ta hit minst lika kända världsnamn från Mali kommande år, säger Reidun Runsten, eldsjäl bakom projektet tillsammans med östersundsbaserade rapparen MC från Mali.

– Man kan säga att han spelar blues, säger MC.

Hoven Droven, P-Danielsa, Podge, Kape, Kolonivägens Kapell, Blue Tuesday och Sofia Jannok är några av de lokala svenska artisterna.

Bassékou Kouyaté som varit Grammy-nominerad och kallats Malis nya stjärnskott, har bland annat spelat med Kora-spelaren Toumani Diabaté.

Efter en spelning på Södra Teatern i Stockholm 2007 skrev musiktidningen Lira om Kouyaté:

”Det uppstår ett driv utan like: rootsigt, bluesigt och med en sällsam skärpa i sången – alltihopa framfört med en spelglädje som smittar av sig till publiken”.

Från Mali kommer även Sidi Touré som spelar voodoo blues. Vidare Dji Bee Five som spelar en blandning av blues, reggae och Mali-country. Slutligen det politisk kontroversiella Faskaw’s.

– De är anarkister som censurerats flera gånger och spelar öken-hip-hop, förklarar MC, som just återvänt från en resa i Mali.

Till festivalens avslutning utlovas jammande med en rad av de medverkande musikerna, det kommer också att bli fotbollsturnering mellan musikerna, marknad och mycket annat.

Vidare hoppas man att Safoura Safawi från Abjeez ska medverka liksom Robin Cochranes band Congoman Crew.

– Det kan tillkomma en del namn, men nu jobbar vi stenhårt med det praktiska, säger Reidun Runsten.

Biljettpriset för hela helgen är preliminärt satt till 550 kronor, endagarsbiljetter kostar 330 kronor. En rad lokala sponsorer stöttar projektet, bland dem länskulturen, Estrad Norr, ABF, Jämtkraft och Persåsen och Ica i Myrviken.

Mer läsning

Annons