Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk Molière med fart och humor

/
  • Klassisk dramatik i Svarta Lådan när Kulturskolan spelar Molières komedi Den Girige. Här en dramatisk scen med från vänster Sebastian Mellergård, Robin Jämtgård, Anette Olsson och Cecilia Lindh.
  • Sebastian Mellergård och Cecilia Lindh som den korkade lånehajen som snurras upp av den lismande äktenskapsmäklerskan, två samvetslösa 1600-talskaraktärer som påminner oroväckande mycket om vår tid.

Teater. – Äsch, nu glömde vi ju en hel sida...

Sebastian Mellergård och Cecilia Lindh skrattar när de kommer av sig. Bara att ta om igen. Sufflösen sufflerar, aktörerna agerar och regissören Maria Flink instruerar.

Annons

ännu mer Sebbe? Beskriv hur rädd du är...

Det är sen måndag eftermiddag och två dagar kvar till premiären.

Östersunds kulturskola repeterar Molières Den Girige i Länskulturens Svarta Låda och även om alla repliker inte sitter ännu så har ensemblen något riktigt bra på gång.

få scener för att inse att Maria Flink har modellerat fram en uppsättning som fungerar.

Från Sebastian Mellergård som den inbilske och korkade huvudpersonen Harpagon via Cecilia Lindhs intriganta äktenskapsmäklerska Frosine eller Åsa Perssons godmodigt lurade Greve Anselm.

olika länge, några har följt mig i snart tio år, men exempelvis Sebastian som bara spelat ett år gör en storartad insats, berömmer Maria.

Kata Nilsson som den unga Elise har spelat hos Maria sedan hon var nio:

– Om vi bara kan replikerna låter hon oss utforma karaktärerna ganska fritt, eller så får vi anvisningar. Det är jätteroligt och pjäsen är verkligen kul. Det svåra är att inte spela över.

– Faktiskt inte alls.

Åsa Persson instämmer, hon har spelat i Kulturskolan sedan hon var elva:

– Jag vill absolut fortsätta. Detta är jättekul.

Cecilia Lindh spelade förra året en ljuv Ofelia i Jersilds Gycklarnas Hamlet, nu är hon en ränksmidande intrigant:

– Maria låter oss spela ut, det är tillåtet i den här pjäsen, känns det som. Och pjäsen är härlig.

har sett Den Girige, men för Maria Flink var den inträdesbiljetten för tiotalet år sedan:

– Jag spelade Frosine och det var så roligt att jag var fast sedan.

– Om allt går i lås ska vi åka till Stockholm i höst och se Stadsteaterns uppsättning. Det kan nog bli en rejäl kick för den här ensemblen.

grupp amatörer är den ovanligt stora textmassan. Och då har ändå Maria strukit ner en hel del:

– Jag tror inte publiken orkar så mycket mer än två timmar, så vi har både strukit i manus och försöker hålla ner speltiden. Å andra sidan måste man hinna spela ut scenerna.

Handlingen beskriver i korthet hur den girige och samvetslöse lånehajen Harpagon blandar ihop kärlek och pengar och får lismande hjälp av äktenskapsmäklerskan, som försöker sätta käppar i hjulen för flera förälskade unga par.

hade premiär 1668, själv såg jag den som skolteater på mellanstadiet och hade väldigt roligt redan då. En helgjuten klassiker.

I kväll tisdag är det genrep, premiär på onsdag kväll och så spelas den på fredag kväll – gratis. Bara att gå iväg dit, alltså

Mer läsning

Annons