Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i Mattmar på nystartade Agdas café

/
  • Konst och café samsas i lokalerna.
  • Rut-Sofie Andersson driver Agdas Café i Mattmar, som också blivit det lokala konstgalleriet, caféägarna gläder sig åt stödet från de hjälpsamma ortsborna.
  • 85-åriga Rut Jörgensen från Alsen visar både djurbilder och som här kroki hos Agdas i Mattmar.

Lokal konst i lokal miljö. Sedan i somras har Mattmar en ny attraktion i form av nyöppnade och återuppståndna Agdas café, som har nya ägare och framöver kommer att visa konst i olika former.

Annons

– Byborna ställer upp helt fantastiskt och som inflyttade 08-or känner vi ett otroligt stöd. Fullt med frivilliga hjälper till och vi har gott om besökare.

Det berättar Rut-Sofie Andersson, som tillsammans med maken Magnus flyttat upp till Mattmar och driver Agdas.

Eftersom Magnus har släkt i byn har han vistats mycket här på loven under sin uppväxt, så det var inte särskilt avlägset att makarna i fjol köpte huset som inrymmer caféet.

Byggnaden inrymmer även ett antal kontorslokaler som är på väg att bli uthyrda och därmed innebär mer verksamhet i huset. Efter en första utställning i somras visar Café Agda just nu en utställning av Alsen-konstnären Rut Jörgensen.

Det är akvareller och oljor med både djurbilder och kroki, samt även en del skulpturer, som nu visas under hela september.

– Vi fick tips om Rut som är 85 år och som skapat konst i hela sitt liv.

Själva har Rut Sofie och Magnus bott på Mälaröarna väs ter om Stockholm, dott - ern Sofia följde med upp medan sonen stannar kvar i huvudstaden.

– Vi har beslutat oss för att prova detta och gensvaret från både ortsbor och besökare gör att det verkligen känns rätt, säger hon.

Mer läsning

Annons