Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst-tisdag

/
  • ”Galerie Anders Ek kommer att ha öppet alla eftermiddagar fram­över. Och så småningom  kan det bli andra utställare. Men det är alltid väl värt att unna sig upplevelsen av denna  konsekventa skildrare av den blå vattenytan”, skriver Christer B Jarlås i den här veckans  konstkrönika.Foto: Emma Rodling
  • De elva kvinnliga konstnärerna i Grupp Älva bjuder på en blandning av alster i Jamtlis café och på terrassen fram till 13 november.
  • Jimmy Dahlbergs aluminiumskulpturer i Jamtlis entréhall är fascinerande och riktigt vackra, tycker Christer B Jarlås.Plåten, placerad på piedestal, får ett eget liv när den skiftar i olika ljus.

Halloween och konst. Ett nytt galleri öppnade och mitt i all blues, bus och annat fanns det också lite godis. Nu är det oåterkalleligen november …

Annons

Blå vattenyta speglar nytt galleri

Torvalla By. Ta vägen ner mot sjön vid det som en gång var Ica. Åk neråt några hundra meter och där vid en kurva på vänster hand ligger Östersunds nyaste galleri. ”Galerie Anders Ek” är namnet på den fina lokalen.

Precis bredvid konstnärens Anders Eks ateljé har han byggt om en lokal som han förr hade som replokal till ett väl fungerande galleri.

I lördags var det synnerligen välbesökt vernissage. På väggarna hängde givetvis Anders Eks egna målningar. Och det var elva målningar med de vattenspeglingar som gjort Anders Ek till ett alltmer uppmärksammat namn.

Hans blå målningar med vattenspeglingar från ett par dammar, som när de fanns bara låg några hundra meter från galleriet, är djupt fascinerande. I dag finns inte dammarna kvar. De är helt överbyggda. Men de lever vidare i Anders Eks måleri.

Inne i sin ateljé har Anders Ek en liten inramad bit av en målarduk. Det är en målarduk som han rev loss en gång för runt 40 år sedan. Det låg en skräphög i lokaler som då höll på att skapas om. Lokaler som använts av Claude Monet. Anders rev loss en bit och den finns nu där för kraft och inspiration.

För visst är det i Monets anda som Anders Ek skapar sina vattenspeglingar. Han har gjort det i många år.

Många gallerister och andra har undrat om han inte ska satsa på något mer lönsamt måleri. Men hans konsekvens imponerar. Och sett så här i ett fint vitt rum med bra belysning förstår man konsekvensen än mer.

Det blåa lever sitt eget liv. Och de speglingar av ljus och grönska som finns där gör bara att fokus på det levande blåa blir ännu tydligare.

Galerie Anders Ek kommer att ha öppet alla eftermiddagar framöver. Och så småningom kan det bli andra utställare.

Men det är alltid väl värt att unna sig upplevelsen av denna konsekventa skildrare av den blå vattenytan.

Publik visning från förra veckans workshop

På Jamtli har det under hela förra veckan från måndag till i går pågått en workshop med konstnärer från målarskolor i Sverige, Italien, Frankrike och Rumänien.

I lördags var det publik visning av en del verk som workshopen gett. Det centrala har inte varit skapandet i sig utan diskussionerna och erfarenhetsutbytet.

Workshopen har handlat mycket om gamla tiders konstnärsroll jämfört med dagens konstnärsroll. Dåtidens konstnärer som skapade sina mästerverk arbetade ju på beställning från någon.

Vad händer om dagens konstnärer skulle arbeta under samma villkor? Ett av de ämnen som diskuterades under förra veckan.

Ett resultat av beställningstanken var ett konstverk skapat för en blind kvinna. Vad behövs för att förmedla konstupplevelsen till en blind? Ett annat arbete handlade om att samla ihop symboler vi har runt oss.

Det är uppfriskande saker som sker runt Östersunds konstskola. Bara att en internationell workshop hålls i Östersund är stort i sig.

Fascinerande och vackra skulpturer

På Jamtli finns också en hel del konst att se. Inte direkt i de vanliga utställningarna.

Men i entrén finns Jimmy Dahlbergs märkliga aluminiumskulpturer döpta till ”Fri energi”. Jimmy Dahlberg föddes för 30 år sedan i Östersund.

Dessa aluminiumskulpturer är skapade med bara händerna och helt utan verktyg. Några är färgade i lila eller grönt och även orange.

Att skulpturerna skapar känslor och reaktioner hör man på besökarna.

”Att bara knövla ihop plåt, ska det vara konst det?” som en äldre man bredvid mig uttryckte det högt till sitt sällskap.

Placerade på piedestaler i Jamtlis entréhall med skiftande speglingar av dagsljus och elektriskt ljus lever plåten ett helt eget liv.

Fascinerande och faktiskt riktigt vackert. Finns kvar till 13 november.

Grupp Älva ger mycket att upptäcka

Inne i Jamtlis Café och ute på terrassen finns fram till 13 november också verk av Grupp Älva.

Grupp Älva är en konstnärsgrupp som funnits rätt så länge nu sedan de elva kvinnorna tillsammans gick på Östersunds konstskola.

Några av medlemmarna har jag skrivit om många gånger. Ingrid Roth är förstås mest känd.

Men även Uli Wieser och Maria Olsson har haft flera separatutställningar som jag hyllat stort.

Och lite sorgligt, men samtidigt kul, är det att återse målningarna av Siv Karlsson-Westermark. Sivs fascinerande målningar med drag av 1950-tal fick en fin separatutställning på Galleri Tängtorpet innan hon avled efter svår sjukdom 2004.

Galleri Älvas utställning på Jamtlis Café tar avstamp i Jamtli-utställningen om ”Paradiset”. Men de elva kvinnornas verk står stadigt på egna ben.

Här finns en hel del värt att upptäcka. Roligast är det att återse Maria Olssons måleri.

Hoppas att det inte dröjer för länge innan hon ger sig på att ha en separatutställning igen …

Christer B Jarlås

Annons