Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kata Nilsson: Ingenting är viktigare än konst

Annons

Ingenting är viktigare än konst. Vi behöver luft och mat och vatten för att överleva, men det är konsten som fyller våra liv och ger dem mening. Alla är vi konsumenter av kultur, vare sig vi vill det eller inte, och eftersom vi alla är det finns det heller ingen poäng i att inte vara öppen förnya genrer av musik eller en annan konstnärsstil än den en brukar gilla. På Galleri Remi var det vernissage i lördags, för en utställning som erbjuder just en sådan chans att vidga sina preferenser när det kommer till konst.

Konstnärerna som ställer ut i denna jubileumsutställning är alla ansedda vara några av de bästa på just deras teknik och uttryck, så här finns verkligen något för alla smaker. Cecilia Sikströms konst får mig att mysa. Jag, precis som hon uppenbarligen, älskar färg. Sikströms skicklighet när det kommer till färg kommer givetvis fram i de stora oljemålningarna som hänger på väggarna, till exempel min favorit “Gorilla girl”, men också i de tryck som finns att bläddra bland.

Utställningen är också så bra hängd att fastän konstnärerna är så väldigt olika finns det ett flyt som får en att tro att de arbetat sida vid sida när de tagit fram verken. Hans Lanners modesta tavlor hade kunnat försvinna bredvid de andra om inte utställningen var så smart hängd. Nu får en istället upp ögonen rejält för de färgtoner och former som känns både slarvigt snabba och noggrant utvalda på samma gång. Karin Granqvist oljemålningar är ett modigt exempel på att “less i more”, där vartenda streck och färgval känns genomtänkt och utstuderat för att skapa dynamik på duken. Kåre Henrikssons snirkliga stil känns igen och personligen gillar jag bäst de åtta mindre akvareller som hänger tillsammans och som går att upptäcka något nytt i hela tiden. Martin Wickströms grafiska verk är så realistiska att jag får titta flera gånger att se om det inte är ett foto rakt av som hänger där på väggen. Det är sammanfattningsvis en mycket intressant och rolig utställning där jag vill gå länge och kika. För varje ny tavla jag vilar blicken på får jag en ny favorit och det är inte omöjligt att jag besöker Galleri Remi fler gånger under tiden utställningen pågår för att njuta lite till. Utställningen pågår till den 8 oktober.

Mer läsning

Annons