Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst: Träsnitt som visar den storslagna litenheten i att vara människa

Träsnitt av Staffan Schönberg
Galleri Granen, Storgatan 5, Sundsvall
3 - 17 februari
Öppet: må-fr 11–15

Annons

Staffan Schönberg bor och verkar i Hackås i Jämtland, och platsens betydelse för hans konst slår emot direkt i mötet med hans träsnitt. De två komponenterna naturen och ljuset är samlingens fundament.

Motiven från Storsjön, från fjällen, från skogssjöar och ödehus ger en karg, stilla och nästan meditativt vilsam stämning. Mest tycks han fascineras av gryning och skymning, de två tidpunkterna på dygnet när ljuset förändras allra mest och fortast, och som därför har en spänning inbyggd i sig.

Här är skogens och fjällens kurande horisonter, himlens skiftningar, molnens mättade solnedgångstoner och de svarta silhuetterna som det snett infallande ljuset skapar. "The Great Lake" bär strimmor av rosa och gyllengult på himlen över Storsjön en sommarnatt. "Hurry on sundown"är en avståndsbild, där solens falnande gula och det genomkorsade fjällandskapets skiftande blå ger en fin rymdkänsla. I "Myren" ritar de svarta detaljerna av träets naturliga ådring också effektfullt växtligheten och strimmorna i skyn.

Själv förknippar jag ofta träsnitt med svartvitt och en teknik där form är viktig, men här är det färgerna som direkts stjäl uppmärksamheten och vandrar iväg på naturlyrikens väg. Formen - inte alltför finstilt, inte alltför grovt - ger en balans som skapar enkelhet men också liv.

Men Staffan Schönberg använder också svärtan mycket medvetet för att ta fram de effekter han vill ha. Silhuetterna förstärker associationerna till gryning och skymning, och "Ödehuset" blir än mer ödesmättat av den svarta färgen, som ger det en spöklikhet.

I "Western Lands" fortsätter vägen in i evigheten och ger den där känslan som man bland får ute på vägarna här i norr - så mycket vildmark, så lite som är märkt av människan. I "Space is deep" går ovanligt nog en människa (jämte en katt den enda levande varelse som förekommer i denna bildvärld) , en man som ännu inte ser stjärnhimlen men som, förstår man, snart kommer att se den öppna sig över honom.

Då kommer den att sudda ut honom och ge honom den där känslan av att vara liten inför något stort och mäktigt. Något av det fångar hela Staffan Schönbergs bildvärld: friden och tryggheten i att människan inte råder över så mycket egentligen. Den storslagna litenheten som människan känner när hon är på sin rätta plats.

Läs om tidigare utställningar på Galleri Granen: Från monsternallar till miljöengagerade fiskar

Vilsam utställning som kretsar kring skogen

Mer läsning

Annons