Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul Tur med kul konst – drygt 100 konstnärer öppnade dörrarna till sina ateljéer

Under en helg varje år öppnar länets konstnärer sina dörrar för allmänhetens nyfikna ögon.– Det är jättekul och det dyker upp en massa roliga människor, säger trådkonstnären Anette Jonsson.

Annons

Trådkonstnären Anette Jonsson var en av konstnärerna som öppnade sin ateljé i helgen.

Årets Kul Tur, den sjätte i ordningen, arrangerades i strålande väder. Något som kanske påverkade publiktillströmningen.

– Det här är tredje året jag är med och hittills har det varit aningen färre besökare än tidigare år, säger trådkonstnären Anette Jonsson.

Hon är en av de nästan 100 konstnärer i hela Jämtlands län som under helgen öppnat upp sina verkstäder och ateljéer för allmänheten. I sin butik i centrala Östersund tar hon emot nyfikna kunder och berättar om sin verksamhet.

– För tio år sedan provade jag på luffarslöjd och blev helt såld. I början blev det jättefult men det var fruktansvärt roligt.

Sedan det första spretande försöken har Anette Jonsson utvecklat sin trådkonst rejält och gör numera nya skapelser varje dag.

– Jag blir som besatt. Ju mer jag gör ju mer idéer får jag. Helst skulle jag vilja böja tråd 24 timmar om dygnet.

Anette beskriver själv sin trådkonst som rolig. Och mycket av de föremål hon väver in i sin konst hittar hon på loppmarknader.

– Min storsäljare är potatisstickan, den är som en karamellskål som folk inte kan låta bli att köpa. Annars säljer allt under 100-lappen bra, särskilt på marknader.

Att släpa omkring på skrymmande och spretiga trådkonstverk kan vara en utmaning.

– Att åka runt på marknader med min luffarslöjd är ett trassel utan dess like, säger Anette som förra året gjorde slag i sak och skaffade sig en butikslokal.

– Att öppna en affär där jag kan sälja mina saker är en gammal dröm som nu har gått i uppfyllelse.

Två damer som under söndagen passade på att kika in i Anettes affär var Kristina Häll från Östersund och Mia Lindros från Sundsvall. Det är första året som de besöker konstnärernas öppna ateljéer och upplevelsen har gett mersmak.

– I går var vi runt hela dagen till olika keramiker och konstnärer. Det här är jättekul, man får en helt annan inblick i skapandet, säger Kristina Häll.

Mer läsning

Annons