Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Wikner: "Jag gör skönhet av skönhetsfel"

/
  • – De flesta kommer till Wikners för att se träbilen, men här finns väldigt mycket annat att se också, säger Leif Wikner.
  • Leif Wikners barnbarn Lise får sitt klot som svarvats av en ticka.
  • Leif Wikners fyra barnbarn håller upp ett av hans klot. Lise är ett av dem.
  • Leifs halsband är bland annat gjort av en gammal svartek.

Sedan 1969 har Leif Wikner delat med sig av sina träalster i den gamla skogsskolan i Peråsen, numera familjens livsverk, Wikners.
Just nu visas utställningen "Klokare klot" med vackra träglober, bildspel och meditationsrum som inkluderar både norrsken och rymdmusik.

Annons

Leifs Wikners intresse för trä och träd startade redan i unga år när han som femåring fick följa med sin far till slöjdsalen. Senare, när han läste till lärare, tog han motorcykeln och körde till Grisbacka snickeri utanför Umeå för att finansiera studierna. Det var där karriären som hantverkare startade.

– Jag svarvar för att jag inspireras av dina ägg, säger en av besökarna som har kommit för att se utställningen till Leif.

De ska få höra hantverkaren och konstnären berätta om utställningens tillkomst och se honom svarva och upplevelsen startar inne i verkstaden. Den gamle läraren Leif ringer i sin skolklocka för att påkalla publikens uppmärksamhet och tar sedan på sig en grön arbetsrock som för tankarna till 1950-talet. Han ska visa oss hur träkloten blir till. Kloten som ska mana till eftertanke om hur vi lever och nyttjar naturen.

Att göra konst av material eller bitar som inte anses fina har alltid legat i Leifs intresse. Blåveden, det missfärgade trävirket, är ett sådant exempel.

– Jag gör skönhet av skönhetsfel, säger han samtidigt som han svarvar ett klot av en omkullblåst fjällbjörksbit från Blåsjön.

När han är färdig skickar han runt klotet som fortfarande är varmt.

– Man lär sig någonting hela tiden, det är det som är så fantastiskt med det här. Hur ser den här ut inuti till exempel?

Han håller upp en guldregnsbit, sätter sedan fast den på svarven och förskjuter svarvhålet en liten bit.

– Jag vill få fram den här intressanta defekten och ta till vara på de fantastiska årsringarna.

Leif jobbar enbart med ögonmått och det är långt ifrån enkelt. Ibland går det åt skogen, erkänner han.

– Men jag hoppas inte jag fördärvar något i dag, säger han och ler.

Träflisor flyger mot publiken på första parkett.

– Är ni oroliga, ni som sitter nära? Han skrattar.

– Ni kan ju tänka er när jag hanterar större träbitar, säger Leif samtidigt som han tar fram nästa föremål, en bit fjällgran från Ankarede.

– Jag ser fram emot att gå in i den här och se hur den ser ut inuti.

Leifs visar också upp sina signaturprodukter, de svarvade äggen. I flera av kloten finns miniatyrägg fastsatta.

– 11 september 2001 svarvade jag ett klot och satte fast ett svart och ett vitt ägg inuti. De skulle representera det onda och mörka, men samtidigt visa att det finns hopp. Äggen representerar födelsen, livet och skapandet, allt som ligger framför en, säger han.

Till sist tar han fram en ticka.

– Mitt barnbarn Lise kom med den här och undrade om jag kunde göra ett klot åt henne. Hon är mycket mer påhittig än mig.

Tickan är mjuk och svår att få på plats. Men när den väl sitter där börjar Leif svarva direkt.

– Ah, känner ni lukten?

Första försöket går det fel och Leif befarar att tickan inte håller. Men efter ett andra försök får Lise komma fram och godkänna alstret, ett vackert litet klot.

Efter svarvningen får åhörarna se ett bildspel med foton av Mårten Wikner och rundvandringen avslutas i ett meditativt rum med norrskens- och miljöbilder av Göran Strand och rymdmusik av Sten Andersson. Sten har tidigare jobbat länge på radio och bland annat gjort musik till Radioteatern.

– Det är ljud från naturen, som fåglar och ljud från Jupiter som utsänder elektriska vågor som går att transformera. Det är också musikaliska inslag som syntar och syntetiskt regn. Det är så kul att vi inspirerat varandra i den här utställningen. Kloten ger mig en bild av rymden, protoner, atomkärnor, kärnorna, allt hänger ihop på något vis.

Mer läsning

Annons