Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Elin Olofsson: Verkliga kvinnor kräver mer action av FN

Annons

Den tecknade actionfiguren Wonder Woman blev Förenta Nationernas hedersambassadör för flickors och kvinnors egenmakt – trots protester både utanför och inom FN:s egen organisation.

– Jag tror inte att en fiktiv seriefigur som ser ut som en Playboy-brud ger det rätta budskapet till flickor, eller pojkar för den delen, sa Cass Durant, FN-anställd, enligt nyhetsbyrån AP.Durant höll under ceremonin upp en skylt där det stod "Real women deserve a real ambassador", det vill säga verkliga kvinnor förtjänar en verklig ambassadör.

Omkring 50 FN-anställda vände i tystnad sin rygg mot scenen, en del med knutna nävar i luften, för att visa sitt missnöje och över 1 000 ska ha skrivit på en protestlista. Skådespelaren Lynda Carter, som spelade Wonder Woman i tv-serien på 70-talet, sa i sitt tal att hon tycker att actionfiguren förkroppsligar styrka, samtidigt som Carter ska ha varit den enda av talarna under ceremonin som kommenterat protesterna, med några knappa ord om att det är okej att vara oense.

Ja, det är det förstås. Precis som det är okej att ha både verkliga och fiktiva förebilder. Jag ser inga problem med det. Se bara hur många vuxna som säger att de har Pippi Långstrump som förebild.

Inte tror jag att det innebär att de alltid bär blå tunika och långa, korviga strumpor, eller tycker att de kan gå runt och lyfta hästar, så där bara mest för sitt eget höga nöjes skull. Så bokstavlig är sällan hjältedyrkan. Det betyder väl att Pippi slagit an något hos dem, ett stråk av mod kanske, ett mod som de behöver i sin egen tillvaro. Och kan Wonder Woman ge någon styrka – gott så.

Men det man ska komma ihåg när det gäller utnämningen av Wonder Woman som hedersambassadör är att det sker efter många års debatt om varför det händer så förtvivlat lite på jämställdhetsområdet hos FN:s medlemsstater, trots att samtliga 193 länder så sent som ifjol enades om ett utvecklingsmål som innebär att diskriminering på grund av kön ska vara avskaffat till 2030.

Dessutom lyfts Wonder Woman fram just som det står klart att det inte blir en kvinna som efterträder FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vid årsskiftet, trots att över 50 länder och flera kvinnoorganisationer lobbade för en kvinna – den första någonsin, i sådana fall – och sju av de 13 kandidater som var kvar i slutet var kvinnor.

Ny generalsekreterare blir istället Portugals tidigare premiärminister António Guterres. Protesterna mot Wonder Woman som hedersambassadör ska alltså varken ses som en diss av fiktiva hjältar eller serietecknande som konstform – snarare som ett uttryck för att många inom och utanför FN-organisationen skriker efter mindre snack och mer action. Verkliga kvinnor förtjänar ju verklig rättvisa.

Plus

11 november ordnas välgörenhetsgalan Stjärnfall på Gamla Teatern i Östersund, där intäkterna går till Kvinnojouren. Ett bra initiativ, där en för många kvinnor livsavgörande verksamhet uppmärksammas och gynnas.

Minus

Det svartnar nästan för ögonen när man läser om den brittiske bankmannen som nu står inför rätta för att ha våldtagit, torterat och tagit livet av två unga indonesiska kvinnor i Hongkong – och dessutom filmat sina dåd. Kvinnofriden är långt borta.

Fler krönikor av Elin Olofsson hittar du här.

Omkring 50 FN-anställda vände i tystnad sin rygg mot scenen. Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Mer läsning

Annons