Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och team building hos ÖFK uppmärksammas i Tyskland

/
  • Under de senaste åren har kulturella aktiviteter varit en integrerad del av ÖFK:s verksamhet.

ÖFK har en närmast unik blandning av idrott och kultur på sitt program. Fast det här med kultur och identitet kan ha sina avigsidor.

Annons

Den tyska fotbollstidningen 11Freunde har i sitt oktobernummer ett sexsidigt reportage om Östersunds Fotbollsklubb (ÖFK) och dess satsning på kultur. Journalisten Jens Kirschneck har varit på plats och träffat spelare, tränare och andra inblandade som lagets kulturcoach Karin Wahlen och ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg. Kirschneck betecknar ÖFK:s kulturprojekt som unikt i fotbollsvärlden och beskriver hur klubben de senaste åren satt upp en teaterföreställning, haft ett bokprojekt, en konstutställning och en balett.

Lasse Landin, ÖFK:s kanslichef citeras i artikeln där han säger att stämningen i laget har förändrats genom kulturprojekten. Under de år dessa pågått har även ÖFK tagit sig från Super-ettan till allsvenskan, en framgång som det tycks råda en allmän samstämmighet om att den åtminstone delvis kan förklaras med kulturprojekten. Tränaren Graham Potter förklarar den bakomliggande filosofin vara att spelarna tas ur sin komfortzon och testar sina gränser, för att därigenom få ökad självkännedom och stärkt gemenskap inom laget.

ÖFK:s kulturcoach har i en krönika i ÖP den 20 oktober gått till angrepp mot den kulturella eliten och deras gruppmentalitet, personifierad av en vitmedelålders man. Något som fick ÖP:s förre konstskribent Leif Öhr att gå i svaromål på Facebook. Han menade, fullt berättigat, att konst och annan kultur kräver tid och ansträngning att lära sig. Precis som inom andra yrkesgrupper uppstår en vokabulär som tar tid att lära sig och som för andra kanske uppfattas som tecken på elitism. Leif Öhr uppfattade sig som del av en utpekad grupp. Risken kan finnas att ÖFK i sin team building skapar ett vi och dom även på kulturens område.

Mer läsning

Annons