Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kulturen ska vara för alla”

/
  • Per Lodenius, centerpartistisk riksdagsman och ledamot i kulturut­skottet, var i Östersund i går för att besöka olika kulturutövare och titta på tillgängligheten när det gäller kultur. Centerpartistiske riksdagsledamoten Per Åsling tog emot på expeditionen i Östersund.– Centern driver frågan att öka befolkningstalet i Jämtland med 10 000 fler till 2020, vi tror att kulturen kan vara en viktig tillväxtmotor till det, säger Per Åsling.

Annons

Centerpartiet vill ge mer pengar till regionerna för att utveckla kulturen. Det säger Per Lodenius, centerpartistisk riksdagsman och ledamot i kulturutskottet.

I går var han i Östersund för att besöka en del av de kulturaktörer som finns här.

Sedan årsskiftet har Per Lodenius rest runt bland svenska städer och orter på en kulturtillgänglighetsturné. Turnén har tre syften: Att se hur kulturen är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar, den geografiska åtkomsten och den socioekonomiska tillgängligheten.

– Det är viktigt att allt inte är koncentrerat vid en ort, kulturen ska vara för alla. Där jag sitter i Stockholm ser jag ut över Dramaten och Operan och vilka är det man ser gå in där? Inte alla.

Cirka 15–20 orter har han besökt tills nu, från norr till söder. Innan resan är slut ska han ha hunnit med sex–sju orter till.

I Östersund väntade ett gediget program. Dagen började med ett snabbt möte på Centerpartiets expedition på Litsvägen, därefter väntade en träff med Yrangruppen för att få höra mer om den årliga stadsfestivalen.

Sedan väntade lunch och en eftermiddag på Jamtli.

– Jamtli är ett av de större och bättre utemuseum vi har. Annars pratar man alltid om Skansen. Det finns så mycket bra i Sverige att sätta på kartan, inte bara det som finns i storstäderna, säger Per Lodenius.

Även Tingshuset fick möjlighet att presentera sin verksamhet för centerns man i kulturutskottet.

I går kväll väntade ett samtalsmöte om kulturtillgängligheten i Jämtlands län, där bland andra Startskott! och forskaren Catarina Lundström var inbjudna. Mötet arrangerades av Studieförbundet Vuxenförbundet tillsammans med Centerpartiet.

Tanken är att när Per Lodenius är klar med sin kulturtillgänglighetsturné ska han sammanställa det han har kommit fram till och sedan redovisa det, eventuellt från olika platser i Sverige.

– Syftet är att vi ska kunna lyfta fram kulturen i landet bättre, säger han.

Annons