Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpolitik: Ny handlingsplan för konstnärer

Kulturbudgeten var en besvikelse för många konstnärer. Men nu presenterar regeringen en handlingsplan för att förbättra deras yrkesvillkor. En utredning som ska ta ett helhetsgrepp om konstnärspolitiken väntas bli färdig till 2018.

Annons

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Bild och formområdet kom inte med i årets kulturbudget, och kulturminister Alice Bah Kuhnke lovade då att en handlingsplan var på gång. Under torsdagen presenterade kulturdepartementet nu en sådan, uppdelad på nio punkter. Det mest konkreta förslaget är utredningen "Konstnärernas villkor" som ska vara klar till 2018. Dess mål är bland annat att skapa "moderna, jämlika och flexibla stöd som skapar goda förutsättningar för professionella konstnärer att vara yrkesverksamma".

– Jag är trots allt lite besviken. Vi hade hoppats på lite mer redan nu. Men det är välkommet att man går till botten med konstnärers villkor, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas riksorganisation, KRO.

Utredningen ska analysera hur kultursamverkansmodellen påverkar de professionella konstnärernas villkor. Katarina Jönsson Norling ser det som positivt att bild och form nu blir ett eget område i modellen, det har Konstnärernas riksorganisation kämpat för. En annan positiv nyhet är att man ska göra en översyn av hur de statliga ersättnings- och stödsystemen samt socialförsäkringssystemen förhåller sig till varandra.

– I dagsläget hamnar egenföretagare, som konstnärer är, utanför försäkringen.

Regeringen förstärker också den individuella visningsrätten med cirka fyra miljoner kronor under 2017. Stödet kan jämföras med författarnas biblioteksersättning, det belopp konstnärer får när deras konst visas på offentliga platser.

– Det är tyvärr alldeles för lite. Målet var att det skulle ha samma nivå som biblioteksersättningen men glappet har ökat med tjugo miljoner sedan 2010, trots de fyra miljonerna, säger Katarina Jönsson Norling, som har räknat ut att de fyra miljonerna motsvarar cirka tusen kronor till varje konstnär.

Mer läsning

Annons