Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtips: Konsumera Jämtland och jämtar i helgen - "true crime", tragedier och brott härifrån

Det här är värt att konsumera från Jämtland och om jämtar i helgen: Kulturredaktör Karin Jonsson tipsar om hörvärt, läsvärt och sevärt i kulturväg som handlar om Jämtland och jämtar. Denna vecka, apropå Kalla faktas avsnitt "Monstret" om spädbarnet i kraftverksdammen, handlar tipsen om så kallat "true crime".

Annons

Varför: Om "true crime" (riktiga brott, riktiga berättelser om tragedier) lockar dig finns lokala berättelser om tragedier och brott som begåtts här att ta till sig i poddform. I "Rättegångspodden" har Nils Bergman klippt samman en berättelse av riktiga rättegångsinspelningar som ger en annan berättelse än den som berättats i tidningen och nyheter. Hör berättelsen direkt från vittnen i rättssalen, som kan vara dina grannar.

Vad: "Fan och hans morsa - miljonbedragarna". Femte avsnittet av rättegångspodden behandlar en man och hans mammas lögner för att lura av grannar och vänner över 13 miljoner. En historia som hade sitt epicentrum i Jämtland.

Hur: I din podcast-app i telefonen.

Varför: Kalla fakta berättade om tragedin i Ragunda kommun där ett barn hamnade på en betongbotten i en kraftverksdamm. I en ännu mer magstark klippning, med barnskrik och ljud från forsen som ljudkuliss blir dramat i östjämtland berättat från tingsrättens förhandling och vittnetsförhör. Man kommer nära, men frågan är hur nära man vill komma. Varning för starka detaljer.

Vad: Rättegångspodden om "Spädbarnet i kraftverksdammen" i två avsnitt.

Hur: I din podcast-app i telefonen.

Varför: I ett speciellt avsnitt av P3 dokumentär som försöker berätta "hela" historien om ett tragiskt skeende försöker man förstå vad som hände när en 11-årig flicka fick sätta livet till i Lillhärdal. Berättelsen om en bygd, klass och livet efter tragedi kommer nära i P3s program.

Vad: P3 dokumentär, avsnittet "Dödsolyckan i Lillhärdal".

Hur: I din podcast-app i telefonen eller på Sveriges radios hemsida.

Mer läsning

Annons