Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga visor och kaukning belönas med Lapp-Nils

/
  • Louise Kritchewsky och Emma Härdelin tilldelades vid helgens Jämtstämma årets Lapp-Nils-medaljer.
  • Anders Thunell och Olav Mjelva gjorde en uppskattad releasespelning för sin andra duoskiva när Jämtstämman genomfördes på Hov på lördagen.
  • Brunflologen på Jamtli fylldes av spelmansmusik när Jämtstämman drog igång på lördagen

Kvinnors traditionella sångkonst är värd att uppmärksammas mer.

Annons

Så måste man uppfatta Spelmansförbundets beslut att vid helgens Jämtstämma ge årets Lapp-Nils-medaljer till Emma Härdelin och Louise Kritchewsky.

– Jättekul att sångkonsten uppmärksammas, sedan är det förstås en ära för oss personligen att få utmärkelserna, säger Louise.

Emma Härdelin är välkänd för både solosång samt sitt arbete med Triakel, Garmarna och andra.

Louise är mer av en doldis, men har gett kurser i många decennier och är väl förtrogen med sin konst:

– Det är nästan genetiskt, haha. Jag tillbringade alla somrar på familjens fäbodvall två mil från Lillhärdal med mina släktingar. Mamma och moster var alltid där och det var självklart att kauka.

Emma kommer från en spelmanssläkt i Hälsingland och hon tog upp sången via studier i Malung, men hon och Louise träffades på kurser redan på 80-talet.

I motiveringarna påpekas att Emma satt den jämtländska visan på kartan både hemma och utomlands och att hon inspirerat en hel generations sångerskor.

Louise får medaljen för sin roll som glad och inspirerande lärare som kombinerar kaukning, folksång, fiolspel och flöjtspel med ett stort förråd av låtar från Härjedalen.

Förutom spelmanståg, allspel och kurser var lördagens huvudnummer en konsert på Hov med Anders Thunell från Linsell och Olav Mjelva från Röros, som i sista stund fått upp sin rykande färska andra duoskiva till Jamtli:

– Den första var främst en dokumentation, den andra är mer varierad både i tonarter och uttryck. Det är jättespännande att leta fram det material som ändå finns kvar.

Kärleken har lockat Olav till Älvkarleby och han har spelat in fler duoskivor med svenska spelmän:

– Spelstilen i Röros skiljer sig från många andra områden i Norge, men ligger nära det som spelas i Härjedalen, så det här samarbetet känns helt naturligt.

inför andra skivan har de valt mellan 100-talet melodier, merparten finns noterat och många kompositioner är från trakten av Glöte där Anders vuxit upp.

– Inte så mycket av den här musiken finns inspelad, så det känns väldigt bra att kunna ge ut den.

På Jämtstämman fick de ett entusiastiskt mottagande innan övriga deltagare också föll in i det gemensamma jammandet som kunde fortsätta natten lång.

Annons