Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Persa har hittat formen

/

På första kassetten för 20 år sedan gjorde han tio låtar på två veckor. Den här gången har det tagit ett och ett halvt år att bli klar.

Annons

När Lars Persa nu släppt sin tionde skiva konstaterar han att det är den bästa hittills.

– Det här är den första skivan jag är nöjd med. Jag har haft för bråttom med de andra.

Trubaduren Lars Persa har en ganska speciell musikkarriär bakom sig. Han sjöng på en scen för första gången som 38-åring då han ställde upp i tävlingen ”Songarmotet” och vann. Därefter släppte han kassetten ”Jämtmacho” som faktiskt sålt bättre än någon annan av hans senare album.

– Pang sa det och så sålde den i 3 000 exemplar utan marknadsföring. Fast på den första kassetten visste jag inte vad jag höll på med.

På nya skivan ”Baera så dae veit” har Lars Persa med tio låtar plus en cover på sig själv – ”Je å a momma” – som var hans första stora hit. Den låten har han aldrig varit riktigt nöjd med, men nu har den äntligen hittat rätt form.

– Det fick bli en reggaelåt av den och då kände jag att den blev helt perfekt.

”Je å a momma” handlar om en gamstreik som bor kvar hemma hos mamma, i en tillvaro där det mest spännande är när ÖP:n dimper ner i brevlådan.

– Det fanns många sådana förr, även kvinnor. Sådana som blir kvar på landsygden och inte törs förändras men vänder på det och tycker att det är lugnt och skönt.

I ett par av låtarna driver han med direktöversätta svenska uttryck, såsom ”That was only the forename”. Andra lutar mer åt det filosofiska hållet. ”Håkken man mist å man får” börjar med Sven och Gun på balkongen som sitter och funderar på hur allt har blivit som det är, och slutar vid Nils-Olof i ladugården som funderar på samma sak.

Att sjunga på jämtska är en självklarhet för Lars Persa och i hans cd-konvolut finns två texter med för vardera låt. Vilket kan behövas i låtar som ”De går int litt på faergan”. Vid en första lyssning kan det verka som om det gäller en försenad färja, när det egentligen handlar om färger som i rött och grönt.

Lars Persa har den här gången med sig fler musiker än vanligt som sätter sin prägel på låtarna. Nu har det där lilla extra fått utrymme, sounden som förut fattats finns med. Och det kanske krävs, med nio produktioner i ryggen.

– Har man nio Bruce Springsteen plattor, då måste den tionde vara riktigt bra för att man ska köpa den.

Mer läsning

Annons