Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lek med renar ska avdramatisera det samiska

I utställningen Rajden går visar Jamtli upp både den moderna renskötseln och de gamla samiska attributen. Barnen får leka med både skotrar, renar och ackjor för att skapa en neutral bild av det samiska.

Annons

I Barnens rajd, som är en del av

Sameslöjdsstiftelsen står bakom den största av tre delar av den samiska kulturutställningen på Jamtli. Barnens rajd, som sameslöjdsstiftelsens utställning heter, påbörjades redan 2007 och har främst besökt bibliotek över landet. Nu landar den i Östersund för att leka fram närhet med de samiska traditionerna.

– Man kan ju fråga sig om barnen verkligen ska få leka med de här värdefulla hantverken? Men svaret är ja. Det är meningen.

Utställningen Rajden går hänger samman med Jamtlis fasta utställning.

Magnus Stafverfeldt är museipedagog och sektionsledare för utställningssektionen på Jamtli. Han berättar om den tredelade samiska utställningen som ska pryda Jamtlis tillfälliga utställningshall till mitten på mars. Del ett finns alltid på Jamtli i den fasta utställningen i källaren. Där sitter Nils Thomassons bilder tillsammans med berättelser om den äldre historien om samisk kultur. Del två består av Barnens rajd där det är fritt fram att leka av sig med renar, koltar, kåtor och ackjor. Den tredje delen visar den moderna renskötseln med fotografier och en skoter.

Den moderna renskötseln har en egen del i utställningen Rajden går.

Det är ingen stillastående utställning om det som var. I ett av rummen är den moderna renskötseln högst närvarande. Till en fond av snöflingor står både fyrhjulingen och skotern.

– Barnen får härja och blinka och trycka på alla knappar, avslöjar Magnus.

För det är barnen som utställningen främst riktar sig till. Magnus Stafverfeldtberättar att förskolepersonal i Östersund länge önskat material om samiska och samisk kultur att kunna använda sig av i undervisningen.

Barnens rajd, som är grunden i utställningen, menar Magnus ändå var för fattigt för Jamtlis utställningshall.

– Vi ville inte bara lämna besökarna med ackjorna och renarna att leka med. Vi ville bygga något där både barn och vuxna kan få ut något av utställningen. Vi har gjort en försiktig komplettering så att föräldrarna också ska kunna ta del av samisk kultur, menar Magnus Stafverfeldt.

Fotografen Sara Nordangård har bland annat bidragit till utställningens moderna del. Hennes bilder från renskötselns olika skeenden har Tåssåsens sameby i Åre kommun som fond.

Rajden går visas på Jamtli till den 12 mars.

Annons