Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfrågor och dystopier i barnboksvåren

Funderingar över livets stora frågor och dystopier i glesbygdsmiljö präglar de ungas bokvår. Dessutom får bebisar sin egen poesi. Men bokfloden om flyktingar har stillats.

Annons

Poesi för barn är inte det vanligaste i bokutgivningen. Men förra året kom ändå flera diktböcker som särskilt riktade sig till unga. Och våren 2017 verkar trenden fortsätta, när de allra färskaste läsarna får en diktbok. Stina Wirsén ger ut "Du. Dikter för nyfödingar", där konst och dikt vävs samman till en berättelse som hela familjen kan läsa, om erfarenheten av att vänta barn.

Dikter för så små är inte vanligt. Och boken har också fokus på existentiella frågor. Det ser jag här och var i vårens utgivning, att existentiella frågor får ta plats, säger Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet.Hon nämner också Eva Sussos och Anna Höglunds "Alla frågar sig varför", som filosoferar kring livsfrågor av typen "är alla lika värda" och "vem bestämmer över min framtid?"

Säkra kort

Framför allt präglas dock barnens bokvår av säkra kort, tycker Åsa Warnqvist, som särskilt pekar på de många bokserierna. Till exempel kommer den åttonde Paxboken, ett fantasyepos av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Dessutom fortsätter Charlotte Cederlunds fantasybokserie om en samisk tonårstjej i "Gryningsstjärna" och "Monstret och människorna" av Mats Strandberg.

Antalet utgivare har ökat under 2000-talet och det är ansträngt för förlagen. Så man håller fast vid det som fungerar, säger Åsa Warnqvist. Även Johanna von Horn, från barnboksaffären Bokslukaren i Stockholm, tycker sig se flera satsningar på bokserier och böcker skrivna av kändisar.

Mycket är lättillgängligt samtidigt som det finns fler konstnärliga böcker av den typ som Urax förlag ger ut. Men det är inte jättemycket där emellan, säger hon.

Författaren och illustratören Anna Höglund fick förra året Astrid Lindgren-priset av förlaget Rabén & Sjögren i Stockholm. I år kommer hon med en ny bok, i samarbete med Eva Susso.

Fantasy i glesbygden

Dystopi- och fantasytrenden från förra året, med böcker som Siri Pettersens "Kraften" och Ursula Poznanzkis "Sammansvärjningen", håller i sig. I vår fortsätter det med bland andra den fjärde, fristående delen "Om du såg mig nu" i Sofia Nordins dystopiserie, där en mystisk feber dödar alla vuxna. Flera av böckerna tar upp glesbygdsfrågor. Det gör både Charlotte Cederlund i sin samiska serie och Madeleine Bäck i fortsättningen på den smått postapokalyptiska trilogin i en bortglömd småort, "Jorden vaknar". Även Anna Arvidssons "Ordbrodösen" tar magin till en bruksort.

Glesbygdsskildringar och fantasy blir det i vår. Bland annat av författaren Madeleine Bäck

I mycket av fantasylitteraturen bearbetas samtidsfrågor men på ett lite annat sätt, säger Åsa Warnqvist.Mer uttryckligt politiska skildringar är färre i vår och bokfloden om flyktingkatastrofen tycks ha stillats jämfört med förra året. I år kommer dock en kapitelbok som Johanna von Horn särskilt ser fram emot: Kajsa Gordans "Om jag får stanna", där en ung flicka lever gömd i Sverige utan uppehållstillstånd, med sin familj.

Dramatik

Annars verkar pjäsen "Harry Potter och det fördömda barnet" av JK Rowling ha banat väg för ett nytt fenomen. I vår ger Martin Widmark ut "LasseMajas teaterbok", där barnen själva kan spela upp ett LasseMaja-mysterium.

Dramatik i bokform är den kategori vi ser allra minst av för barn, så det vore ju roligt om det här skapar en ny trend. Nu kanske det blir ett uppsving i skolorna för dramatik, säger Åsa Warnqvist.Hon tycker också det är kul att flera böcker dyker upp i nyutgåva, som Joar Tibergs "Vad säger fågeln", Ulf Stark och Stina Wirséns "En stjärna vid namn Ajax" och Frida Nilssons Hedvig-serie.

Barnböcker i dag har så kort livslängd. Då är det roligt med guldkorn som riskerar att bli bortglömda fast det bara är några år sedan de kom.Elin Swedenmark/TT

Författaren Martin Widmark

Mer läsning

Annons