Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit planerar boksvit om guld-Erik

/
  • För sina insatser i arbetet att bygga upp San Francisco efter den ödesdigra jordbävningen 1906 fick Erik Lindblom Vasaorden.
  • Marit Manfredsdotter letar i San Franciscos Public  Library efter fakta om Erik O. Lindblom inför sitt romanbygge om den dramatiska historien.

Annons

Fattigpojken från Härjedalen blev mångmiljonär på att leta guld i USA, men var inte välkommen i hembyn när han återvände i triumf. Historien har nyligen berättats i tv och det finns böcker om det dramatiska livsödet.

Nu planerar förra ÖP-medarbetaren Marit Manfredsdotter att skriva en svit om tre romaner om Erik Lindblom (1857–1928), som föddes i Strådalen nära Lofsdalen.

flera andra kvinnor i området har hon sedan en tid medverkat i en aktion för att rädda Lindbloms födelsehus och flytta det till en lämplig plats i Lofsdalen.

– Historien har allt, dramatik, spänning och våld och det är ett levnadsöde som är lätt att bli engagerad av.

Inom kort åker hon till Provence för att kunna skriva i lugn och ro, med siktet på att ha ett första manus klart till jul.

– Jag har kontakt med några förläggare som vill se vad jag får ihop och min tanke är att skriva en trilogi. Bland annat har jag kontakt med hans barnbarn Robert i USA, som berättar en hel del.

Eriks pappa ska enligt uppgift ha varit alkoholiserad och mamman fick under stora umbäranden ta hand om barnen, familjen levde i stor fattigdom.

Lille Erik ville tidigt bli skräddare och gick från att ha varit lärling i Linsell till utbildning i Hudiksvall.

till hur Nordenskiöld kom tillbaka från nordostpassagen med skeppet Vega i Stockholm och då väcktes drömmen att ge sig ut i världen. Han fortsatte till London, gifte sig med dottern till en skräddare och de flyttade via New York till San Fransisco.

Väl där nappade han på möjligheten att åka till Alaska för att söka guld och tillsammans med två andra svenskättlingar blev han ägare till en av de största guldfyndigheterna. ”Tre lyckliga svenskar” kom de att kallas.

– Han blir fantastiskt rik, investerar i gruvdrift och äger vid sin död ett jättelikt hotell kallat Claremont.

tilldelas Erik Lindblom svenska Vasaorden för hjältemod i samband med en jordbävning i San Fransisco.

Men inte alla var lika imponerade.

Enligt återkommande uppgifter återvände han till Härjedalen något år efter att han blivit stormrik och hade då med sig små guldbitar för att visa vad han varit med om.

Han ska då ha uppmanats att åka därifrån med sitt kattguld.

– Efter det återvände han aldrig mer hem, säger Marit Manfredsdotter.

Hon har varit på plats i USA för att dokumentera och skaffa sig grundmaterial om mannen som redan lockat andra författare att berätta den dramatiska historien.

det lokala ger fantastiska förutsättningar att bygga vidare på och i Eriks fall kan hans levnadsöde göra bygden och platsen känd långt ut i världen med rätt marknadsstrateger.

– Vilhelm Moberg storslagna utvandrarepos innehåller drömmar och förväntningar. Erik är en levande och sann bild av hans verk.

– Hans historia inger hopp om möjlig förändring. En ytterst viktig ingrediens för framtiden, inte minst i dessa tider när hårda vindar blåser, piskade av ekonomins forcerade vetgirighet, säger Marit.

På internet finns en sajt som heter Guldgrävarnas Hall of Fame, där Lindblom ägnas en egen artikel och där det framgår att han runt år 1900 kunde plocka ut 100 000 dollar för sina fyndigheter – en makalöst stor summa.

Där berättas också om hans mödosamma strapatser för att kunna lokalisera och muta in de oländigt belägna fyndigheterna.

Mer läsning

Annons