Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik på Inlandsbanan kommer tillbaka

Nästa vecka får Östersund och Hoting besök av den återuppståndna Inlandsbanefestivalen som senast gästade länet 2009.

Annons

Förutom de tågresande artisterna plockar man upp lokala akter och sannolikt kommer hiphopare från Östersund att medverka på Gamla tingshuset på onsdag kväll.

– I fjol orkade jag inte riktigt genomföra projektet, men nu kör vi igen, säger sångaren och musikern Johan Piribauer som håller i trådarna.

Han var med redan 1990 då ett antal ungdomar i Arvidsjaur ordnade en stödfestival för Inlandsbanan och bildade Kulturföreningen Inlandskult, bland artisterna den gången fanns Bear Quartet.

Inlandsbanan lades ned året därpå, men kom igång igen på initiativ av den då nytillträdda borgerliga regeringen.

Inlandskult levde kvar och har genom åren arrangerat 1 000 konserter på perrongen i Moskosel med runt 100 olika artister.

När Inlandsbanan fyllde 100 år 2007 återupptogs Inlandsbanefestivalen i form av en ambulerande festival där artisterna åkte rälsbuss och spelade längs banan.

De resande artisterna är tyske trubaduren Martin C Herberg, Johan Piribauer, singer/songwritern Dave Grant från Warrington utanför Liverpool, svenska singer/songwritern Linn Ulwebäck samt Sara Thuresson från Malmö.

Johan Piribauer kommer från Tjappsåive, vid Moskosel mellan Arvidsjaur och Jokkmokk. Han har spelat med Gruvtolvan och tidskriften Fokus har utnämnt honom till den svenska proggens förnyare nummer ett.

Sara Thuresson som är född 1981 har studerat vid Musikhögskolan i Piteå och invigde 2007 Piteå konserthus. 2009 organiserade hon en välgörenhetskonsert på Babel i Malmö till förmån för kvinnojouren i Malmö och släppte våren 2011 sitt debutalbum ”Jag säger nu”.

– Vi kommer även att göra två spelningar med festivalen under juli och då bland annat i Härjedalen och Berg, sannolikt blir det i Svenstavik och Sveg, men datum är inte bestämda ännu, säger Johan Piribauer.

Förutom spelningarna i länet gör festivaltåget stopp i Sorsele, Storuman, Gällivare, Arvidsjaur och Slagnäs, som man når 24 juni.

Onsdag 15 juni Östersund, Tingshuset.

Torsdag 16 juni Hoting, Hotell Raivi.

Annons