Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårarna rann på pristagarens kinder när publiken jublade "Vi älskar dig Kjell"

Även om musikern, författaren och jämtlandsfödda Kjell Höglund av många har betraktats som en legend sedan länge går han numera under epitetet i en mer formell bemärkelse. I kväll tog han emot priset ”Legitimerad legend” på Bankiren i Västerås i den kommun han numera bor i.

Annons

Det är en känslosam och rörd Kjell Höglund som kliver upp på Bankirens scen för att ta emot utmärkelsen. Tidigare i år har han tillkännagivi tatt han nu är klar med sitt musicerande. Slut på framträdanden. Inga fler vackra och okonstlade texter.

Kjell Höglundtillsammans med Mikael Ramel, grundare till priset

Men i kväll ger hanen hjärtskärande version av ”Genesarets sjö” i samband med prisutdelningen. Publiken jublar. ”Vi älskar dig Kjell” skanderar de och tårarna rinner längs legendarens kinder.

Initiativtagarna bakom utmärkelsen är musikerna Wille Crafoord och Mikael Ramel. De har sedan 2012 legitimerat olika musikutövare till legender. Priset innebär inga pengar eller dylikt, men däremot en formell legitimation som överlämnas till den utvalde. Giltigheten är daterat ”livs- och dödslänge”. För Wille Crafoord och Mikael Ramel var Kjell Höglund ett självklart val.

Kjell Höglund sjunger sin hylalde låt

– Han är den enda jag tycker kan motiveras till att få ett Nobelpris baserat på hans lyrik. Skörheten hans texter besitter gör att de blir poesi, säger Wille Crafoord.

– Det finns en humor och känslighet i hans musik som gör den unik, fyller Mikael Ramel i.

Den officiella motiveringen löd: ”För lika skön pop som poesi i en mix av det sjungna och sagda, vill vi härmed befästa att vi är Kjellsamt Kjellskapligt lagda”.

Tidigare legitimerade legendarer förutom grundarna är Claes Janson, Monica Törnell, Ronnie Gardiner och Bosse Skoglund.

Mer läsning

Annons