Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nagelbitare om innedrogen

Lasse Wierup och Erik de la Reguera

Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman

Norstedts

Annons

Livsviktig

Detta är en faktabok på ganska exakt 500 sidor om drogen kokain. En bok som inte går inte att sluta läsa! Som underrubriken säger har drogen fått medelklassen att börja knarka. Författarna låter oss träffa ett antal människor som berättar om varför de började snorta kokain, hur drogen påverkat deras liv och hur de ser på sitt bruk/missbruk.

Vi får träffa personer som fått brosken i näsväggen sönderfrätt, personer som gråtit när de upptäckt att handfatet de lagt upp det sista kokainet på varit blöt och pulvret flutit iväg och vi får träffa socialt välanpassade personer som berättar om skammen att bli ertappad av Stockholmspolisens kroggrupp.

Som underrubriken också säger har drogen fått länder att falla samman. Vi får en inblick i den minst sagt smutsiga hanteringen av kokainet.

Om länder som sedan kokain-boomen i världen är så korrupta att en demokrati eller en fungerande rättsstat är en mycket, mycket avlägsen tanke.

Om paramilitärer och omfattande brott mot mänskliga rättigheter i länder där narkotikan produceras.

Om kokainmaffians sätt att ta över landområden för odlingar och deras sätt att transportera kokain till kunderna.

Som exempel kan nämnas de människor som av en eller annan anledning fungerar som ”sväljare” av kokain.

Hur de övar på att svälja morotsbitar innan de sväljer kapslar fyllda med kokain – ibland över 100.

Att några av dem dör innan varorna levereras – utskitna i ett badkar eller på en utlagd tidning i ett hotellrum under övervakning – behöver väl knappast nämnas.

Wierup har i sina tidigare böcker, jag tänker då på ”Svensk Maffia” och ”Infiltratören”, arbetat med fotnoter där han hänvisar till sina källor. Det gör han även här.

Det ger en trovärdighet som få andra författare lyckas nå.

Boken är välskriven och innehåller många vidriga aspekter på vad som ligger bakom tillgången på drogen, hur den tillverkas – och till vilket pris.

Mer läsning

Annons