Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nominera: Vilken är den fulaste platsen i Östersund?

/

Nu är det dags att nominera den fulaste platsen i Östersund.

Annons

Resultatet i ÖP Kulturs tävling om Östersunds vackraste hus resulterade i en subtil kritik mot den moderna arkitekturen. Alla nominerade hus var ritade och byggda under förra seklet. Nu är det dags att vända på steken och se vilket hus som har svårast att charma er läsare. Kommer den subtila kritiken att urskiljas till ett utpekat ifrågasättande av det moderna?

De vackraste husen är de gamla byggena tyckte ni läsare . Rådhuset och gamla brandstationen slukade röster tillsammans med pampiga bostadshus i Odenslund och i centrala staden. Inte ett enda hus byggt på denna sida millennieskiftet tog sig genom nomineringsprocessen.

I nästa omröstning letar vi efter stadens fulaste attribut. Men varför väljer vi att se på det negativa och försöka peka ut stadens fulaste hus? Där går vi in med attityden: Vad vi väljer att titta bort från är minst lika intressant som det vi gärna fäster blicken på.

Tänk om vi kan sätta fingret på vad det är för känslor som gör att vi vänder bort blicken? Kanske kan vi utpeka ett tema som gör att stadsbilden kan utvecklas. Att se båda sidor gör att vi kan förklara världen och Jämtland lite bättre. Vi försöker sätta fingret på det fula och det fina.

Arkitektkåren har taggarna utåt och anklagas för att driva en hård, elitistisk ideologi utan förankring (medan de själva väljer att bosätta sig i gamla hus), medan den i sin tur anklagar motdebattörerna för populism och avfärdar de hus som de vill bygga som pastischer. Motståndet har koncentrerats till och artikulerats av Arkitektupproret. Några exempel på planerade nybyggnationer, som Sigfridshäll i Växjö och ett trähus i Sundsvalls stenstad, visar att debatten inte bara existerar på ett teoretiskt plan och att de fyrkantiga lådorna på allvar utmanas. Finns det utrymme för en större pluralism i den svenska arkitekturen, eller är skyttegravarna för djupt grävda?

Många av nomineringarna som kom in till tävlingen om vackraste huset framstod som självklara. Att brandstationen och rådhuset är älskade kom inte som en överraskning. Men finns det något hus som överlägset kan tatueras med orden ”Östersunds fulaste hus”? Se dig omkring i staden. Vilken byggnad vill du nominera?

Skicka din nominering till mig på karin.jonsson@mittmedia.se. Sista nomineringsdag är 4/11. Fem kandidater väljs ut till slutomgången, som sker via en omröstning på webben.

Mer läsning

Annons