Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär om förbjuden kärlek och dramatiska mord i Övsjö

/
  • Ett av nytillskotten är Jan Elmqvist som ersätter Marcus Källström i rollen som Perh Olofsson från 2005.
  • Berit Källström instruerar Berith Andersson, Jan Lundstedt, Örjan Brändfors, Marcus Källström, Madelene Eriksson, Christoffer Backlund, Isabell Norberg, Fia Lundin-Hedlund. Övre raden från  höger Barbro Lindström, Margareta Jonsson, Bernt Källström och Sylvia Brändfors.Berit Källström med boken Näver- dosa, som är slutsåld, men en ny- utgåva är på gång. 

Kärlek, våldsdåd och rutten moral.

Klassiska ingredienser ända sedan de antika dramernas tid.

Annons

Mänskliga passioner upphör inte att fascinera och i sommar blir det önskerepris på bygdespelet Näverdosan i Övsjö i östjämtland.

För fyra år sedan hade spelet premiär sedan Berit Källström dramatiserat den sanna historien om kärleken som slutade med mord i just den här bygden i Västerövsjö 1839.

Ragunda Tingslag bekräftar historiens sanningshalt, berättar Berit som också skrivit boken ”Näverdosa” om hur jämten Pehr Olofsson hittas mördad ute på skogen intill Västerövsjö.

– Meningen var att jag skulle skriva manus till en friluftsteater, men texterna hopade sig.

– Så jag beslöt att ändra mina planer. Jag sammanställer en bok i stället, beslutade jag i en hast. Sedan blev det bygdespel år 2005.

Sedan dess har hon fått många förfrågningar om en nyuppsättning. Och i sommar blir det av 10–12 juli.

– Förra gången det begav sig hade vi fullt hus samtliga dagar. I år hoppas vi ta närmare 200 personer till varje föreställning.

– Det första repet klarar vi av redan nu på söndag. Många är dom som hör av sig, för att vara med och få en roll.

närmare 25 skådisar för både större och mindre roller. Utescenen är vackert belägen på den före detta stentippen, vid Stor-Övsjöns östra strand.

Här kommer publiken att få uppleva ett kärleksdrama bestående av, längtan, vemod och kärlek, likaväl som hårt arbetande människor i en torftig och ibland andefattig miljö. Vilket i sin tur formade liv, ung som gammal.

Alla som var inblandade i mordet på Pehr Olofsson dömdes till hårda straff.

avtjänade livstids fängelse på Norrköpings kvinnofängelse. Jonas West fick 10 års straffarbete på Långholmen och Per Nirsa tilldelades en livstidsdom att avtjänas på Varbergs fästning.

Berit Källström regisserar och spelar även själv i bygdespelet.

– Syftet är att stimulera befolkningen i området och stärka samhörigheten i denna kreativa bygd, säger Berit Källström.

Mer läsning

Annons