Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska utbilda fler kvinnliga kulturproducenter och bidra till integration

/
  • Under projektets första dag har deltagarna bland annat besökt Storsjöteatern.

Ett nytt kulturprojekt i Jämtland ska få fler kvinnor att verka inom kultur på landsbygden. Projektet ska samtidigt bidra till integration.
– Vi har länge sett att det saknas kvinnor inom kulturlivet, säger Torbjörn Ringdahl som är enhetschef för Sensus som är en av aktörerna i projektet.

Annons

Genom ett samarbete mellan Sensus och organisationen Hela Sverige ska leva kommer ett pilotprojekt att genomföras i Jämtland. Projektet, som kallas för K-RoQ, går ut på att fler kvinnliga kulturproducenter ska verka i hela landet, och främst i glesbygden. Genom att samarbeta med unga kvinnor med invandrarbakgrund är tanken att projektet samtidigt ska bidra till integration.

– Idén kom efter att vi arrangerat spelningar i Grytan tillsammans med bland annat Startskott. Vi har länge sett att det saknas kvinnor inom kulturlivet och nu har vi fått finansiering till att genomföra det här projektet, säger Torbjörn Ringdahl som är enhetschef på Studieförbundet Sensus.

Ett av Sensus uppdrag är att bidra till att minska språkbarriärer hos nyanlända.

– Detta projekt möjliggör det, samtidigt som det bidrar till kulturutveckling i hela länet som är ett av våra huvuduppdrag, säger Torbjörn Ringdahl.

Även Hela Sverige ska leva är nöjda med projektet och Therese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva Jämtland säger i ett pressmeddelande:

– Vi är jätteglada att kunna delta i detta projekt från Hela Sverige ska leva, vilket kan bidra till integration, mångfald, jämställdhet och att stärka kulturlivet på landsbygden, man kan säga att projektet har "alla rätt" då både vi och Sensus finns i hela landet hoppas vi kunna genomföra liknade projekt landsomfattande under de kommande åren.

Deltagarna i projektet kommer bland annat att få hjälp med att orientera sig i regionens kulturliv och chans att lära sig språk och grunderna i att arbeta som arrangör och producent för kulturarrangemang.

Den första projektträffen hölls i dag, tisdag, tillsammans med sex tjejer.

– De har gått runt och tittat på olika viktiga kulturdelar ser ut här. De har bland annat varit på biblioteket, Storsjöteatern och i en replokal, säger Torbjörn Ringdahl.

Projektet kommer att pågå fram till sommaren och avslutas med att deltagarna själva sätter upp ett eget arrangemang.

Mer läsning

Annons