Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obehaglig fantasi om att lämna allt

BOK: Kristian Ekenberg har läst Peter Stamms "Ta vägen".

Annons

En stilla sommarkväll. Semesterns sista timmar. Ett sista glas vin ute i trädgården innan läggdags och ett nytt långt arbetsår tar vid.

Många har nog lekt med tanken. Drabbats av det överväldigande i att börja om igen, ta tag i allt och knuffa igång hamsterhjulet igen. Att bara resa sig upp och gå sin väg.

Peter Stamm har tidigare gett ut två romaner översatta till svenska. Foto: Gaby Gerster

Litteraturen låter oss fantisera om vägval utan att ta dem själva. Vi får chans att se ett slags facit, undersöka möjligheter utan att sätta någonting på spel. I Peter Stamms ”Ta vägen” låter han oss fullfölja fantasin om att släppa livets krav och lämna allt.

”Ta vägen” kan upplevas som en tämligen obehaglig bok.

Medan hustrun Astrid går in för att lägga barnen, tar maken Thomas ett hastigt beslut och lämnar deras liv. Kvar står bara ett vinglas.

Det är, som sagt, en inte särskilt originell fantasi, ändå är det en fängslande premiss för en berättelse, i synnerhet när Peter Stamm parallellt med flyktfantasin skildrar även skräcken för att bli lämnad.

Författaren har tidigare gett ut romanerna ”Agnes” och ”Sju år” på svenska. Han är känd för fiktion i det korta formatet och även ”Ta vägen” är en nätt liten volym på inte ens 200 sidor.

Egentligen rör det sig, tycker jag mig ana, om en långnovell som har fått svälla till en roman.

Efter den starka, fantasieggande inledningen har Peter Stamm svårt att bibehålla intresset för Thomas vedermödor på flykten. Båda makarna ter sig som mysterier, men i synnerhet mannen. Kanske är det för att lämna så mycket utrymme som möjligt för läsarens egna flyktfantasier som romangestalterna lämnas så vaga, formar för oss att själva fylla. Det är lättare att närma sig den förvirrade och övergivna kvinnan än mannen, som framstår som ett stort tomrum.

”Ta vägen” kan upplevas som en tämligen obehaglig bok. Den sätter igång tankar som vi tenderar att trycka ner. Allt berättas med en klar, okonstlad prosa där spänningen ligger i distansen mellan den vardagliga tonen och det existentiella bråddjupet.

Peter Stamm ges ut av förlaget Thorén och Lindskog, som gör en stor insats för den tyskspråkiga litteraturen. Som alla små förlag har de svårt att nå ut och på ett större förlag skulle det troligtvis buzzas mer kring Peter Stamms författarskap.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

LITTERATUR

Peter Stamm

”Ta vägen”

Översättning: Sofia Lindelöf

(Thorén och Lindskog)

Mer läsning

Annons