Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Octava tar nytag med kvinnosånger och Offerdalsmelodier

Maria Sjöstedt Björs är klassiska Östersundskören Octavas nya dirigent. I helgen uppträder man med ett Requiem från Offerdal och med en reperoar med kvinnlig övervikt.

Annons

Kören Octava

Maria Sjöstedt Björs är den nya körledaren för Octava sedan Henry Åkerlund slutade våren 2016. Och hon stökar om lite i den klassiska repertoaren som kören är van.– Vi kommer framföra ett nyskrivet mycket vackert Requiem av Jens Bragdell Eriksson från Offerdal.Han är uppvuxen i Offerdal men nu verksam kyrkomusiker i Skåne. Verket som Octava framför i helgen är dock inte utgivet.

– Jag fick noterna skickade till mig för några år sedan och när jag tog över Octava kändes det spännande att få tolka det med kören.Med den klassiska kören tog hon sig an ett tungt arv. Henry Åkerlund var den senaste dirigenten. Men Sjöstedt Björs ser ödmjukt på sammansättningen röster.– Det är som att som musiker få möjlighet att spela på ett riktigt fint instrument. Octava har en sådan fin klang, det är som att spela på en stor konsertflygel.Traditionen som Octava skapat, att beröra med klassisk musik och nutida stycken, fortsätter Sjöstedt Björs att vandra i.

– Jag vill gärna framföra musik av både manliga och kvinnliga kompositörer, helst 50/50...Det är rentav ett statement från en klassisk kör. Men Octavas dirigent håller inte med.– Det är många tonsättare som är kvinnor. Det känns bra att ta fram musik som inte alltid har så lätt att höras i de traditionella sammanhangen, på konsertscener, tv och radio.Kvinnor är hälften av mänskligheten, framhåller hon.

Ingången är inte att markera för representation.– Nej det viktigaste är att vi berör. Vi försöker skapa spännande och intressanta konserter och jag väljer främst ut verk som jag tycker om och försöker se till att hälften har kvinnliga upphovsmän.Helgens framträdande fokuserar på det Requiem som Jens Bragdell Eriksson från Offerdal skrivit. De kortare styckena i konserterna har kvinnliga upphovsmän.

– Det är ett Reqiuem som är ljust och varmt i klangen. De kortare styckena är av olika karaktär, klangfulla och melodiska men också några kärvare.Maria Sjöstedt Björs vill ha båda delar i helgernas konserter.

– Det ska både vara lätt att ta till sig och utmana en.

Octava sjunger i Offerdals kyrka i Ede lördag 19 november klockan 19 och i Ås kyrka söndag 20 november klockan 18.

Maria Sjöstedt Björs vid flygeln. Nu är Octava hennes primära instrument.

Maria Sjöstedt Björs

Mer läsning

Annons