Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölburkarna pimpas till lampor och julpynt

/
  • Utanför kursen denna dag var två lampor som Göran Posthuma gjort med hölje av svinblåsa, som ger ett vackert sken i vintermörkret.
  • Plåtburk, ljuslykta eller något annat, det är fantasin som begränsar vad som går att göra, konstaterar Göran Posthuma, hårdslöjdkonsulent.
  • Man kan ana loggan från en Rekorderlig Cider på armarna som den lilla julstjärnan räcker ut.
  • Elin Maria Vikström Aloandersson och Inger Silfverdal gav sig i kast med att omvandla plåtburkar till skimrande julpynt vid hemslöjdens återvinningskurs.
  • Nyss en tomatburk, men nu har den förvandlats till ljuslykta efter att Elisabeth Lundhag Nyström bearbetat plåtarna.
  • Nio gånger träffas pedagogerna som får tips att omvandla utslitna plåtburkar till fräscha juldekorationer under ledning av hårdslöjdskonsulenten Göran Posthuma.

Det är aldrig för sent att börja ett nytt och bättre liv.

Annons

En urdrucken starkölsburk kan exempelvis återuppstå förvandlad till glimrande julpynt eller rentav skimrande ljushållare i vintermörkret.

Från mörkret stiga vi mot ljuset...

Det vet deltagarna i en kurs som länskulturen och närmare bestämt hemslöjdskonsulenterna driver under hösten med tiotalet deltagare från hela länet.

I veckan träffade de – ett antal lärare, fritidsledare, konstnärer och pedagoger – hårdslöjdskonsulenten Göran Posthuma, som utrustade dem med hammare och tänger, plåtsaxar, popnitar och ståltråd.

Och snart förvandlades det till synes ocharmiga råmaterialet till silverblänkande stjärnor, lyktor, solar, hjärtan och andra små konstverk som lätt platsar i vilken grankvist som helst.

– Den här ölburken hittade jag på vägen hit. Sedan jag diskat ur den har jag klippt och bankat lite, säger Elin Maria Vikström Aloandersson i Torvalla, till vardags silversmed, men för dagen aluminiumsmed.

Den typiska logotypen från en Norrlands Guld skymtar mellan armarna på den lilla stjärna hon nitat samman. På en annan kan man ana hur en burk Rekorderlig Cider på samma sätt förvandlats till stjärna.

– Aluminium är segare än silver, men den här tunna plåten går lätt att klippa i, konstaterar hon.

I andra änden av rummet går fritidsledaren Irene Nilsén från Hackås loss med en hammare på vad som nyss var en pepparkaksburk, men som nu är ett ihåligt hjärta lämpligt för julgranen.

Bakom henne syr Elisabeth Lundhag Nygårdh från Kolåsen ihop taket på en före detta tomatburk till en liten ljuslykta med uthuggna håligheter:

– Jag är egentligen kyrkomusiker, men sådana här övningar kan vara bra att använda både på konfirmationsläger och längdläger för ungdomar som jag ska på senare i år.

Senare på dagen gick hela gruppen ut i skogen för att med Göran leta rätt på råmaterial till träslöjden och senare på programmet står korgar, luffarslöjd och mera träslöjd:

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra. Vi vill gärna få in temat kring återbruk också och då blir konservburkar ett bra material, säger Göran, medan hans elever bankar vidare på sitt julpynt.

Mer läsning

Annons