Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖP-tv: Jämtlands okända storstjärna

/
  • I ett rum i huset har Liana Wallinder och maken ett rum där de kan spela in demos och repa. Här kan hon sitta och knåpa på sina egna sånger.

Hennes nya hit spelades 40 gånger på en vecka i japansk radio nyligen. Johnny Cashs bror var best man på hennes bröllop och hennes låtar säljs på samlingsalbum i Norge.

Liana Wallinder är Jämtlands kanske mest okända storstjärna.

Annons

Det började för över 30 år sedan. En ung Liana Wallinder skulle jobba på ett sommarläger och fick höra att det var en fördel om man kunde spela gitarr. Veckorna innan lägret började övade hon dag ut och dag in.

– När jag kunde tre ackord skrev jag min första låt.

Drygt 30 år senare och Liana Wallinder sitter hemma i villan i Brunflo. I varje vrå vilar en katt. De nio katterna av rasen Maine Coon är mittpunkten i Liana Wallinders liv. Förutom sonen, maken och musiken. Den nya singeln ”For all eternity”, som släpptes i slutet av förra året, ligger etta på närradions lista och spelas flitigt i bland annat Holland, Australien och Nya Zeeland. Det har tagit 13 år att komma med nytt material, debutalbumet ”My little child” släpptes 1998 och sedan dess har hon legat lågt med solokarriären. Barn, familj, hus och katter har kommit emellan. Men nu är det dags att satsa på den egna musikkarriären.

– Var sak har sin tid. Nu ska vi satsa på mig, konstaterar Liana Wallinder.

Det är inom countryn hon har sitt hjärta. På 90-talet sjöng hon i Offerdalsbaserade dansbandet Fala Fnurut, men när hon för första gången sjöng en countrylåt var hon fast.

– När jag sjöng då så kom den riktiga feelingen, jag tänkte wow, det här är något för mig. Jag hade rösten för det och jag gillar det riktiga djupet och dubbeltolkningarna som ofta ligger i countrytexter.

Debutalbumet ”My little child” innehåller både egna låtar och covers. Titelspåret handlar om när hennes son drabbades av hjärnblödning och låg på sjukhus i tio månader. När sonen kom hem skrev hon nya låtar och fick hjälp av sonens personlige assistent att göra en ny skiva. Den skivan valde hon dock att aldrig släppa.

– Jag kände att det inte var min prägel på det.

Liana Wallinder är gift med musikern och promotorn Thor Gilhus. De träffades när Liana arbetade som dj på radio Jämtlands countryprogram. Thor Gilhus skickade skivor med låtar som han ville att Liana skulle spela i radio, hon skickade sin egen skiva till honom. Till slut kom de överens om att träffas för att eventuellt påbörja ett samarbete.

– På den vägen är det. Han flyttade hit och det var tio år sedan nu, berättar Liana Wallinder.

Paret spelar tillsammans på countryfestivaler och andra tillställningar. Maken, som är norsk, har även sett till att Lianas låtar är med på olika samlingsalbum i Norge. Det är via hans kontakter som den nya singeln ”For all eternity” bland annat har blivit mastrad i USA. Nu jobbar de hårt med att se till att det blir en fullängdare. Inom kort hoppas de på att släppa en uppföljare till singeln.

– Vi håller på med en ny singel, en upptempare. ”For all eternity” är ganska lugn så vi behöver någon som är lite snabbare. I oktober har de tid i USA att spela in musiken till singeln, men jag vill gärna att det ska vara klart innan dess.

Man måste hålla sig kvar när det är varmt, som Liana Wallinder säger.

Under tiden fortsätter ”For all eternity” all ligga etta på närradions topplista ännu en vecka.

Mer läsning

Annons