Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundaren Peter Boije skivaktuell

/
  • Sångaren och låtskrivaren Peter Boije bor i Östersund sedan tre år tillbaka och är albumaktuell med gruppen Peter Boije och Folk.

I början av september släpper gruppen Peter Boije och Folk sitt andra album "Dansmus".

Annons

Bandet frontas av sångaren och låtskrivaren Peter Boije, som sedan tre år tillbaka bor i Östersund. Texterna är på svenska och musiken har drag av flera genrer.

– Den har sin grund i rockmusik, och även i pop. Och jag lyssnar väldigt mycket på blues, säger Peter Boije.

Albumet spelades in under en helg i Göteborg där gruppens tre övriga medlemmar bor.

– Vi hade inställningen att vi skulle försöka spela in så mycket live som möjligt. Att hitta en känsla och sedan inte peta så mycket. Vi hade tänkt göra fyra låtar, men hann med tolv stycken. Det var över allas förväntan, en märklig upplevelse. Det var en slags kreativ explosion som infann sig, säger Peter.

– Det är alltid jobbigt med andra skivan. Men jag är nöjd, jag tycker att vi fick till ett bra sound. Och det var inte många gånger vi körde fast under inspelningen.

På låten "Hotellrum 501" gästar Matti Ollikainen på dragspel. Ollikainen som bland annat brukar spela klaviatur med Håkan Hellström.

– Han har ett band som heter Franska Trion och är i grunden en extremt duktig pianist. Jag tror inte att han hade spelat dragspel innan, hans musikalitet gör en smått avundsjuk.

"Dansmus" ges ut av det lilla skivbolaget Full City Music, digitalt på Itunes och Spotify samt i trehundra LP-exemplar. Under hösten kommer bandet att ha en releasefest i Göteborg.

– Senare kommer det förmodligen att bli någon form av spelning i Östersund också. Vi har lite planer, men det är inget som är spikat. Man får hålla utkik, för något kommer att hända.

Peter Boije är född i Uddevalla 1981 och började spelade musik när han var 11-12 år gammal.

– Jag är ett sådant där fritidsgårdsbarn, så det var i replokalen där som jag började testa instrument. Jag hade några trallpunkband i början och skrev egna låtar redan då. Men kanske inget som jag skulle spela upp för någon i dag, säger han och skrattar.

Som ung flyttade han till Göteborg och några år efter det startade vad som senare skulle komma att bli Peter Boije och Folk.

– Jag och basisten Peter Johannesson har spelat tillsammans i säkert 13 år. För ungefär sex år sedan blev sättningen den nuvarande, och då började det kännas riktigt bra. Vi funkar bra ihop och vi har olika idéer som ändå fungerar när man sätter ihop det.

2010 flyttade Peter till Östersund på grund av kärleken och för att testa att bo någon annan stans i Sverige.

– Den största chocken var ju vintern. Jag tror att man måste vara född här för att vänja sig vid den. Att den är så lång. Och det är ganska svårt i 30-årsåldern att komma in i en stad socialt. Det är redan klart för många, med umgängeskrets och så.

Efter bara någon dag i staden fick han frågan om hur det kändes att vara östersundare.

– "Det känns ok", svarade jag. "Ja, för jämtlänning blir du aldrig", fick jag till svar. "Ok...", sa jag.

På "Dansmus" finns en låt som heter "-30" och som har sin grund i upplevelsen av att vara nyanländ i Östersund.

– Det var runt 30 minusgrader de första fem veckorna när jag flyttade hit. Dessutom härjade crypton då. Och så träffade jag den här killen som sa att jag aldrig skulle bli jämtlänning. Så jag fick tre inflyttningspresenter på en gång, säger han och skrattar.

Numera är han rotad i staden. Han arbetar som kock och har en liten dotter.

– Jag blir kvar, jag har mitt barn här.

Annons