Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röhsska museet stängs tillfälligt

Röhsska museet i Göteborg stängs tillfälligt. En enig kulturnämnd anser att museet har för stora brister i sin arbetsmiljö.

Annons

– Det här ser vi som en vändpunkt för museet, en nystart, säger nämndens ordförande Mariya Voyvodova till TT.

Utställningen

Den psykosociala arbetsmiljön på Röhsska museet har varit dålig i många år, enligt kulturnämnden. I dag fattade nämnden det drastiska beslutet att stänga museet för att skapa förutsättningar för en hållbar psykosocial arbetsmiljö.

– Det har varit stor chefsomsättning och höga sjukskrivningstal. Det är en mängd skäl till att den psykosociala miljön har försämrats, säger Mariya Voyvodova.

Facket har redan tidigare föreslagit en stängning. Då hoppades kulturnämnden på att komma tillrätta med problemen på annat vis.

– Men vi hamnar hela tiden i samma problematik, säger Mariya Voyvodova.

Kulturförvaltningen har nu fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för Röhsska museet, tillsammans med fackliga representanter. De ska presentera ett förslag på när museet kan stängas till kulturnämnden den 29 november.

Ingen i personalen kommer att sägas upp, men kulturförvaltningen kommer att gå ut med en annons för ny museichef i början av nästa år. Beslutet att stänga museet tillfälligt är ett sällsynt sådant, enligt Mats Persson, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

– Det kan ha hänt tidigare någon gång, men det är inte vanligt förekommande, säger han.

Röhsska museet har de senaste åren brottats med ekonomiska problem och konflikter mellan chefer och personal.

Annons