Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Så roligt att det är omöjligt att sluta”

/
  • Berit Meiselbach testläser ur nya antologin ”Ordväv 3”, medan Skrivande Kvinnor förbereder sig för kvällens uppläsning någon timme senare.Berta Magnusson tog första initiativet till det som i dag är Skrivande kvinnor, en förening med 46 medlemmar. Till höger Kerstin Fahlén, Sigrid Jönsson och Amy Agerberg, i bakre raden Anita Karlsson.

Annons

För 14 år sedan formulerade Berta Magnusson en liten notis om att hon ville få igång en skrivarcirkel för kvinnor i Krokom.

I dag har föreningen Skrivande Kvinnor 46 medlemmar på en rad orter i Jämtland och har just tryckt sin tredje antologi ”Ordväv 3”.

– I dag har vi grupper i Järpen, Trångsviken, Krokom, Brunflo och två grupper i östersund. Vi samlas olika ofta i grupperna, men ses ett par gånger om året för uppläsningar, berättar Anna Strid.

Vid träffarna läser deltagarna texter för varandra, diskuterar olika sätt att skriva, ger förslag på ändringar och beröm.

– Nejdu, skrockar Majvor R Mats, det stadiet har vi passerat. Prestigen måste man kunna släppa om det ska bli något.

Berta berättar att man använt kursboken ”Den åttonde dvärgen” av Annika Burholm, som vill öppna dörren till de inre skrivarrummen.

– En nyttig övning är att beskriva något utan att berätta vad det faktiskt är, då får man fundera lite, säger Berit Meiselbach.

Anita Karlsson beskriver hur diskussionerna kan utvecklas när man bygger meningar och diskuterar:

– Samma händelse kan ju uttryckas helt olika av olika personer. Vi kan ju också diskutera ordvändningar, inledningar och annat, jättekul.

Olika skrivare väljer olika sätt att uttrycka sig, några skriver nästan bara poesi, andra komponerar prosastycken.

Den lilla boken innehåller allt från barndomsminnen till naturlyrik, skarpa sociala iakttagelser och funderingar kring tillvaron.

Kerstin Fahlén berättar hur hon inte vågade gå med i föreningen från början, för hon kände sig så osäker:

– Fast nu är det så roligt att det är omöjligt att sluta. Detta är det roligaste man har, myser hon, medan Berta sufflerar och berättar att Kerstin nyss läst ut Prousts jätteverk ”På spaning ...” och skrivit rader av avhandlingar.

Berta Magnusson berättar också hur grupperna tipsar varandra om böcker och läser högt ur favoritverk:

– Att skriva är ett sätt att leva. Att läsa en bok är att se in i någon annans själ.

– Jag ska inte läsa upp något här i kväll, jag nöjer mig med att lyssna och hålla i biljettförsäljningen, ler hon.

Den första boken, ”Ordväv”, kom 2003, den andra 2006 och nu kommer alltså den tredje – några ex finns hos bokhandlarna, i övrigt säljer man till bekanta.

– Det här är så roligt att göra.

Mer läsning

Annons