Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samisk konst på Galleri Katten ska bli återkommande

/
  • Samiske konstnären Anders Sunnas tavlor ställs ut på Galleri Katten i Strömsund med avslutning i dag. Här tavlan ”Statlig makt på fjällmark” där han blandat fotoscreening, sprayning och målning. Foto: Patrik Sjödin
  • Anders Sunnas två varianter på temat ”Nattlig aktivitet”.

Utställningen på Galleri Katten i Strömsund med Anders Sunnas tavlor är inne på slutspurten. Men det ska bli startskottet för årligen återkommande utställningar med samisk konst. Det tänker sig arrangerande Strömsunds konstforum.

Annons

– Vi vill ha en vecka kring samernas nationaldag. Det är ursprunget och hemskt om vi inte kan visa upp det. Det finns ju många samiska konstnärer och hantverkare, säger Lilian Olofsson i Strömsunds konstforum.

Målsättningen medw årlig samisk utställning har funnits redan tidigare, men varit svår att få till. Utställningen på Galleri Katten med Anders Sunna, som avslutas i dag efter en och en halv vecka, var därför efterlängtad.

– Det här är första gången på 13 år som vi har lyckats få till någon, riktigt bra dessutom, säger Lilian Olofsson om Anders Sunna, som är 24 år, född i Kiruna, välutbildad och numera bosatt i Stockholm där han går på konstfack.

– Han använder blandteknik och är väldigt bra och intressant.

Mer läsning

Annons