Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säregen berättelse som inte liknar något annat

/

Kathryn Harrison
Medan de sov
Albert Bonniers förlag

Annons

Böcker. I mitten av 1980-talet begås ett brutalt trippelmord. Den 18-årige sonen i familjen slår ihjäl sina sovande föräldrar och sin lillasyster med ett basebollträ. Kvar i livet finns ytterligare en syster.

Kathryn Harrison börjar nysta i familjetragedin. Får kontakt med Judy, en överlevande systern och Billy, 18-åringen som får tillbringa resten av sitt liv i fängelse. Harrison försöker genom långa samtal, brevväxling och noggrann efterforskning i all samlad dokumentation få en bild av vad som driver en 18-åring till en sådan brutal handling och hur det påverkar Judy som också blir ett offer för brottet.

Det är ingen vacker bild som växer fram. En svårt dysfunktionell familj med inte bara år utan generationer av övergrepp, missbruk och vanvård utan att någon har reagerat och ingripet. Billy hävdar själv att han gjorde det han gjorde för att rädda sig och Judy, att den en syster offrades förklarar han med att hon tagit föräldrarnas parti.

Men Harrison nöjer sig inte med att göra ett djupodlande kriminalreportage. Hon tar själv stor plats i berättelsen och väver in sin egen bakgrund – en incesthistoria hon beskrivit i tidigare böcker – och jämför sin offerroll med Judys men också med Billy och senare med den dödade lillasystern.

Det kan tyckas smaklöst att på så sätt gå in och jämföra sitt lidande med andras men resultatet blir en sär egen roman som inte liknar någonting annat och som blir ett unikt tidsdokument. Harrison fick mycket och hård kritik för sin roman men den utnämndes också till årets viktigaste bok.

Så kluven kan man vara till Kathryn Harrisons verk, men läsa det bör man.

Mer läsning

Annons