Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shake It blev ett forum för världsdanser

/
  • Tummen mot pekfingret, sedan ska handen dras längs med halsen. Indisk musik går fort och det är många moment att lära sig. Eva Martinsson i lila linne instruerar sina kursdeltagare i bollywood under dansfestivalen Shake It Östersund.
  • Eva Martinsson leder kurser i flera orentaliska danser. Här lär hon ut ett 20-tal kvinnor bollywood.
  • Kul, men lite svårt kanske. En i möhippegänget övar på bollywood-stegen.
  • Petra Wallin ska gifta sig. På morgonen skulle hennes syster komma och hämta en tröja, det visade sig att ett helt gäng tjejer följde med för att hämta tröjan. Petra Wallin fick börja sin möhippa med en danskurs.
  • Magdalena Runeson fotar medan systern, och blivande bruden, dansar.

– Sätt handen mot huvudet, skaka lite. Hon är less på den här killen som inte vill prata med henne.

Annons

Eva Martinsson visar ett danssteg. Hon undervisar i bollywood-dans, och de cirka 20 eleverna sätter handen mot kinden och skakar lite på huvudet.

Musiken sätts på och dansarna övar på stegen. När de kört igenom koreografin några gånger stänger Eva Martinsson av musiken och frågar:

– Hur kändes det?

Alla skrattar.

Det är dansfestival i Östersund i helgen. Under två dagar får de som vill pröva på dansstilar som till exempel bollywood, magdans, salsa och afrikansk.

Idén till Shake It Östersund, som festivalen heter, kommer från Eva Martinsson, Anki Gustavsson och Heléne Svedberg. De undervisar alla tre i orientaliska danser på Reacting i Odenskog. Men de undervisar i olika danser på olika kvällar och har aldrig förut gjort något arrangemang tillsammans.

– Vi ville sammanföra alla de här världsdanserna och göra ett forum för de och världsmusiken, säger Heléne Svedberg.

Petra Wallin från Östersund är en av de som valt att prova på bollywood. På huvudet har hon en liten guldkrona och en slöja. I morse blev hon kidnappad av sina systrar och kompisar, fick ögonbindel på sig och blev skjutsad hit. En kurs i bollywood blev första aktiviteten på hennes möhippa.

– Det är jätteroligt. Det är svårt, men roligt.

Systern Magdalena Runesson var den som kom på att hela möhippegruppen skulle pröva på att dansa.

– Petra hade pratat om frigörande dans och när vi började planera möhippan kom jag på det. Jag sökte efter olika danskurser i Östersund och såg att det var en danskurs i helgen, det var ju helt perfekt.

Varje kurs under festivalen kostar 100 kronor att gå på. May Jörgensen har valt att pröva american tribal dance innan hon gav sig på bollywood.

– Jag har gått på orientalisk dans förut, säger hon.

Kurserna som Eva Martinsson, Anki Gustavsson och Heléne Svedberg leder i orientalisk dans är fullsatta i stort sett varje termin och folk står i kö för att få gå dem. Till hösten startar en ny kurs – bollywood.

Mer läsning

Annons