Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådespelaren Stig Grybe är död

Stig Grybe har avlidit. Den välkände skådespelaren och underhållaren somnade in på torsdagkvällen, 88 år gammal.
– Han var en av våra stora komiker, säger regissören Staffan Götestam.

Annons

Dottern Isabella Grybe bekräftar dödsfallet i ett sms till Aftonbladet. "Pappa somnade in lugnt i går kväll efter en tids sjukdom", skriver hon.

Stig Grybe, skådespelare.

Stig Grybe var en välkänd humorist inom film och tv, men främst på teaterscenen. Staffan Götestam, som arbetat tillsammans med Grybe som regissör i flera teateruppsättningar, blir ledsen när han nås av beskedet.

– Oj, det var sorgligt att höra. Det var en mycket fin man. Vi gjorde den allra första "Karlsson på taket" på Folkan 1979. Han var en lysande komiker och en otroligt varm och trevlig person att ha att göra med. Man hade lika roligt bakom scenen som man hade på scenen, säger han till TT.

Stig Grybe slog igenom i en uppsättning av "Gröna hissen" 1951 och genom åren kom han att bli en av Sveriges stora underhållare. Han var bland annat en del av Povel Ramels "Knäpp upp"-revy med Sune Mangs, Martin Ljung och Brita Borg. Under många år var Grybe synonym med figuren Ante Nordlund från Mobacken, både på scen och på vita duken.

– Han var en av våra stora komiker. Han spände från allvarligare form av dramatik till revytraditionen och där var han en gigant. Han hade en replik som var lite underfundigt bitsk och samtidigt ironisk och lätt. Han var minst av allt pretentiös. Verkligen enkel och rättfram med fötterna på jorden, säger Staffan Götestam.

Grybe gav även röst åt många välkända tecknade figurer – bland annat som gam i "Djungelboken" och som Trötter i "Snövit och de sju dvärgarna". Sin senaste roll gjorde han som Greven i Åsa-Nisse-filmen "Wälkom to Knohult" 2011.

Stig Grybe föddes på Södermalm i Stockholm och växte upp i Vimmerby och Söderköping. Sina sista år tillbringade han i Gävle. Han lämnar efter sig frun Marie-Louise, barn och barnbarn. Familjen önskar att bli lämnad i fred, skriver Aftonbladet.

Fakta: Stig Grybes roller i urval

Efter Calle Flygares teaterskola gjorde Stig Grybe scendebut 1948 i Riksteaterns "Johanna från Lothringen". Filmdebuten gjorde han året dessförinnan med en liten roll i Nils Poppe-filmen "Tappa inte sugen".

Under flera år var Grybe "Ante Nordlund från Mobacken" med hela svenska folket. Figuren dök upp för första gången i parkturnén "Cabaret Myggan" (1957) och spelade stor roll i filmen Drömpojken (1964).

Grybe arbetade även med Hasse och Tage, bland annat som kung Sune i "Mosebacke monarki" under några år på 60-talet, både i radioprogrammet och på revyscenen.

1993 vann Stig Grybe Guldmasken – för bästa kvinnliga biroll – för sin tolkning av Fröken Bock i ”Karlsson på taket”.

En av sina största filmroller gjorde han som Albert Engström i Gunnar Hellströms "Zorn" (1994).

Källa: "Myggans nöjeslexikon", IMDB

Mer läsning

Annons