Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapande med kniv ger vackra alster och ökad självkänsla

/
 • – I mitt eget täljande har jag alltid utgått från att jag kan själv. Är det en pryl som saknas eller som jag vill ha, så ska jag kunna göra den själv, säger Susann Jarlsdotter Myrenhammar.
 • Susann Jarlsdotter Myrenhammar startade Singla slöjdverkstad 2011 och håller också kurser i andra typer av hantverk.
 • I grundkursen får man bland annat lära sig om fiberriktning, torkningsmoment och ytbehandling. Steg ett är att lära sig hantera kniven på ett säkert sätt.
 • Annica Persson täljer på en bit al som ska komma att bli en slev.  – Skapandet är som en typ av meditation, säger hon.
 • Catharina Bäcklund, i blå t-shirt, testar täljning för första gången och har planer på att göra odlingspinnar och växtstöd.  – Det är en kul utmaning, säger hon.
 • – Det är många moment inom täljning och man måste först lära sig hur man med kraft hanterar kniven på ett säkert sätt, säger Susann Jarlsdotter Myrenhammar i röd t-shirt.
 • Liksom det funktionella, är också den estetiska delen viktig. Kursdeltagarna får bland annat lära sig hur man kan smycka sina skurna föremål.
 • Liksom det funktionella, är också den estetiska delen viktig. Kursdeltagarna får bland annat lära sig hur man kan smycka sina skurna föremål.
 • Kursdeltagarna får kunskap om olika träslag och säkra täljgrepp.
 • Det krävs precision och fokus för att tälja. Här får Marie Gulle hjälp av slöjdaren Susann Jarlsdotter Myrenhammar.
 • – Jag tycker att normen varit att män och knivar hör ihop, men det vill jag ändra på nu, säger Susann Jarlsdotter Myrenhammar, slöjdare.

I Singlas slöjdverkstad i Orrviken ligger träflisor och spån utspridda över golvet. Under två dagar håller Susann Jarlsdotter Myrenhammar i en täljkurs för kvinnor.
– Jag tycker att normen varit att män och knivar hör ihop, men det vill jag ändra på nu, säger Susann Jarlsdotter Myrenhammar, slöjdare.

Annons

Det är söndag förmiddag och lunchrasten är precis avslutad. Radion står på och i verkstaden är skaparandan och kreativiteten på topp. Fyra kvinnor har valt att delta i grundkursen i täljning och nu skapas kreationer i trä med hjälp av knivar i alla former och storlekar. Annica Persson arbetar till vardags med textilhantverk och tog chansen att testa ett för henne nytt material.

– Jag vill utvecklas i mitt skapande och tänker att jag kanske ska kunna kombinera trä och textil i framtiden, säger Annica Persson.

Marie Gulle testar täljning för första gången och är i färd med att skapa en smörkniv. Hon brukar ofta syssla hemma, med allt från betong till textil.

– Täljning är otroligt spännande och man kan göra väldigt fina och funktionella saker, säger hon.

Susann har haft täljkurser sedan 2012 och har märkt av ett ökat intresse för slöjd och hantverk. Hon menar att intresset ökat i takt med att medvetenheten och kunskapen blivit större i samhället.

– Det har blivit väldigt modernt att "plastbanta". Man rensar bort sådant som visat sig avge gifter och hittar i stället tillbaka till grunden, säger hon.

I verkstaden använder de sig av färskt trä från skogen, som exempelvis björk och al. Tanken är att man själv ska kunna skapa saker som man behöver. Susann har gjort allt från odlingsstavar, burkar och slevar till tråg och smörknivar. Liksom det funktionella, är också den estetiska delen viktig. Utöver grundläggande kunskap om täljgrepp, fiberriktning, träslag och torkningsmetoder får kursdeltagarna också lära sig olika sätt att smycka sitt skurna föremål. Just i dag tittar de närmare på karvsnitt.

– En av anledningarna till att jag blev intresserad av den här kursen var att jag såg alla vackra saker man kan göra, säger Marie Gulle.

Till våren startar fortsättningskurser i täljning. Även den vänder sig specifikt till kvinnor.

– Jag har valt att vända mig till kvinnor då jag vill att vi ska känna den självkänslan och styrkan att vi kan hålla på med täljning likaväl som till exempel virkning och stickning. Målet är att man ska känna sig så säker att man kan sitta framför tv:n och tälja, säger Susann Jarlsdotter Myrenhammar.

Läs också:

Nytt projekt ska utbilda fler kvinnliga kulturproducenter och bidra till integration

Broderi kvinnors form för konstnärligt skapande

De satsar på after work med olika slöjdteman

Mer läsning

Annons