Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutan och skidåkare säljer bäst på konsthuset i Åre

/
  • Motiv av Åreskutan säljer bäst på Konsthuset i Åre. Och det finns många olika stilar att välja mellan.
  • Konst längs hela korridoren. 2007 slog Konsthuset ihop sina lokaler med Årekonstnärernas och blev dubbelt så stort som tidigare.
  • Gustav Herbert Carlsson gillar blomstermotiv. Den som vill kan slå sig ner i soffan och vila ögonen på massor av vackra motiv.
  • Samuel Fider har fått ett eget rum på Konsthuset där hans oljemålningar hänger. Egentligen har Konsthuset inte separata utställningar, men Hans Post blev så förtjust i Samuel Fiders konst att han gjorde ett undantag.– Han är sensationellt bra, jag var tvungen att plocka ner allt i det här rummet och ge det till honom, säger Hans Post.

Konst. På konsthuset i Åre hänger cirka 250 verk till beskådning och försäljning. De allra flesta verken är gjorda av jämtländska konstnärer.

Annons

Galleriet ägs av Hans Post.

– Att driva galleri är det ingen ekonomi i egentligen. I mitt fall är det galleriet och konsten som ger mig kraft att driva min andra näring.

Förutom galleriet sköter Hans Post annonstidningen Årebladet. Men det är hos konsten som hjärtat ligger.

– Jag älskar ju konst. När jag kommer hem till folk tittar jag dem först i ögonen och sedan kollar jag på väggarna. Andra kanske tittar i bokhyllan först, jag tittar på konsten.

I rum efter rum hänger tavlor på rad. En del är målade i olja, en del i akvarell. En del tavlor fyller en hel vägg, andra är knappt större än ett vykort. En del är abstrakta, en del realistiska. Priserna varierar från ett par hundralappar till tio tusentals kronor.

Många tavlor föreställer samma sak – Åreskutan.

– Åreskutan och skidåkare säljer helt klart bäst, konstaterar Hans Post.

I dag är det lätt att hålla koll på konstmarknaden, det har internet sett till. Det är svårt att fynda tavlor som sedan kan säljas på galleriet, men ibland har Hans Post tur.

– Det händer ibland att man ser skutan på någon bild och kan köpa billigt. Folk vill alltid ha skutan.

Konsthuset var tidigare två gallerier. Samtidigt som Hans Post startade sitt galleri flyttade Årekonstnärerna in i lokalen bredvid.

Årekonstnärerna är en ekonomisk förening som består av flera lokala konstnärer. I tio å r drev de och Hans Post gallerier bredvid varandra. Tills för ett par år sedan, då Årekonstnärerna slutade driva galleri och Hans Post tog över även deras lokal. Nu har Årekonstnärerna ett eget rum i galleriet där de själva hänger upp och byter ut sin konst.

Bland konstnärerna som ställer ut på Konsthuset kan nämnas Sofia Ohlsén, Samuel Fider, Erik Byström, Gert Armanius, Tony Steele, Carin Paulsen och Kerstin Lindqvist.

Mer läsning

Annons