Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsjö har Strindbergs släkt i fokus under 2012

/
  • I år är det 100år sedan August Strindberg dog. Författaren hade sina rötter i Sundsjöbygden.Annicka Kannto, Vuxenskolan Bräcke.

Annons

I år är det 100 år sedan August Strindberg dog. Det är någonting som uppmärksammas i hela landet och inte minst i Sundsjö i Bräcke kommun. Den store författaren hade nämligen rötter i bygden.

Strindbergs farfars far, Henrik Strindberg, var präst i Sundsjö församling mellan 1741 och 1767. Han byggde ett torp åt sig och sin familj i Torsäng och fick åtta barn. Ett av dem hette Zacharias Strindberg, och han var bara 8 år när fadern gick bort. Han växte upp i Torsäng men flyttade vid 12 års ålder till sin mormor i Stockholm på grund av misären som familjen levde i efter pappans död.

Fram till 1892 var Zacharias barnbarn August omedveten om sina jämtländska rötter. Men som 43-åring fick han veta det när han läste en levnadsteckning som hans farfar skrivit.

Zacharias Strindberg hade, liksom sitt barnbarn, skrivit några teaterstycken. Och det är något som Sundsjöborna har tagit fasta på detta jubileumsår.

– Vi sökte EU-pengar för att kunna sätta upp pjäsen ”Den ädelmodige älskaren” i Tavnäs föreningshus, säger Annicka Kanto, Studieförbundet Vuxenskolan i Bräcke.

I torsdags tillstyrkte den lokala utvecklingsgruppen Leader Mittland Studieförbundet medel för projektet. Nu återstår för länsstyrelsen att granska och fastställa beslutet och sedan kan det rulla i gång.

– Det känns otroligt roligt att snart kunna dra i gång, säger Annicka Kanto.

Hon är ett slags spindel i nätet när det gäller organiseringen av Strindbergsåret i bygden.

– Men Zacharias manus är så dåligt så det inte går att använda, tillägger hon och skrattar.

Mycket till drama innehåller alltså inte Strindbergs farfars teaterstycken i senare tiders mått. Men det hindrar inte byborna från att använda dem ändå.

Den som ska regissera teatern är Martin Johansson. Han har rötterna i länet, men är numera anställd på länsteatern i Kalmar.

– Vi ska både tillsammans med professionella och amatörskådespelare, med rötter i närområdet, diskutera fram ett manus som utgår från grundmanuset. Tanken är att behålla en del scener och göra ett nytt manus som handlar om att de sätter upp pjäsen, alltså en metateater – en teater om teatern, säger Martin Johansson.

Teatern kommer handla om en ensemble som ska hedra August genom att spela Zackarias pjäs. Men det blir bekymmer när det visar sig att farfadern inte besatt samma dramatiska förmågor som sonsonen August.

Premiären ska hållas 4 augusti.

Förutom teatern kommer en hel del andra aktiviteter genomföras under året.

Bland annat ska en amatörteater sättas upp där deltagarna jobbar fram små stycken av Strindberg. En 1700-tals gudstjänst ska också hållas i Sundsjö kyrka där Henrik Strindberg var präst. Prästen ska bära en skrud som finns kvar sedan dennes dagar.

En gudstjänst i Tavnäs är också inplanerad liksom att Strindbergsstigen, som går bredvid Strindbergsgården, ska röjas upp. I det huset bodde Augusts farfarsfar och därför kan en utgrävning bli aktuell.

– Grunden finns inte kvar, men vi har tittat ut var torpet låg. Det kan ju finnas något där under, man vet aldrig, säger Annicka Kanto.

De föreningar som ligger bakom initiativet har även bland annat bjudit in Maria Lindström från Stockholm att sjunga de dikter av Strindberg som hon har tonsatt. Och i torsdags var konstnären Leif Öhr i Torsäng och pratade om ”Strindbergs och konsten”.

Det är alltså redan i full gång, Sundsjöbygdens Strindbergsår. Och målet med jubileumsåret är, enligt Annicka Kanto, att det ska kunna utvecklas till en turistattraktion framöver.

– Det enda vi har haft här tidigare är ett släktträd, men i och med det här året är målet att det inte bara ska gälla i år, säger hon.

Är folk medvetna om att Strindberg hade rötter i Sundsjö?

– Många är det, men om inte annat så blir de det i år.

Några fler händelser i Sundsjöbygden under 2012:

Den årliga Sundsjökrönikan handlar om Strindbergsläktet.

En mässhake som finns kvar sedan Henrik Strindbergs tid och ska göras synlig i Sundsjö kyrka.

Henrik Strindbergs avbildning finns i taket i Sundsjö kyrka. Den ska man markera ut.

Man ska jobba för att få tillbaka en altaruppsats som finns på Jamtli till Sundsjö och i så fall inviga den.

Tipsfrågorna runt Sundsjöslingan ska endast handla om Strindberg.

Kulturskolan och biblioteket i Gällö ska eventuellt ha något ihop.

Informationstavlan, som sitter vid infarten till Sundsjö, ska uppdateras.

Mer läsning

Annons