Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedjelandets Rolf Lassgård Oscarnominerad

Filmen "En man som heter Ove" med Rolf Lassgård är Oscarsnominerad. Det avslöjades på en presskonferens på tisdagen. I kategorierna bästa utländska film och bästa smink och mask är den svenska storfilmen nominerad.

Annons

Jämtlandsbördige Lassgård får åka på Oscarsgala.

Lassgård, född och uppvuxen i Jämtland, bördig från Svedjelandet i Bräcke kommun, spelar huvudrollen som den tjurige pensionären Ove. Filmen gick upp på biodukarna till julen 2015 i Sverige.

Beskedet om nomineringen kom på tisdagseftermiddagen svensk tid. Hannes Holms filmatisering av författaren Fredrik Backmans bok från "En man som heter Ove" är därmed nominerad till två Oscar. Det är första gången på tretton år som en svensk film blir nominerad för bästa utländska film. Då handlade det om Michael Nyqvists "Så som i himmelen". Sverige vann senaste en Oscar genom Malik Bendjellouls "Searching for sugarman" i kategorin bästa dokumentärfilm. Förra året vann svenska Alicia Vikander en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i "The Danish girl".

I år är även den svenska filmfotografen Linus Landgren nominerad för bästa foto i filmen "La la Land" som har premiär i Sverige i veckan. Max Martin och producenten Johan "Shellback" Schuster nomineras också till en Oscar i kategorin bästa originallåt för filmen "Trolls" originallåt "Can't stop the feeling".

Oscarsgalan sänds natten mellan den 26 och 27 februari klockan halv tre, svensk tid.

Mer läsning

Annons