Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tage Lundqvist får fint pris

/

Slöjdaren, berättaren och musikern Tage Lundqvist, Brunflo, får Johan Nordlander-sällskapets kulturpris 2013.

Annons

Han får utmärkelsen "för sitt mångsidiga, engagerade och målmedvetna arbete för att stärka den norrländska slöjdens anseende, inte minst genom att presentera slöjdtraditioner för en bred allmänhet, men också genom att tradera kunskaper om material och hantverk till nya generationer slöjdare" heter det i motiveringen.

Tage Lundqvist är född 1945 i Ödsgårds by, Edsele i Ångermanland och bosatt i Östersund sedan 40 år, de senaste 15 åren i Brunflo. Han har i många år varit slöjdlärare i olika skolor i Östersunds kommun.

På 1960-talet gick han en fyraårig möbelsnickarutbildning vid Sandö yrkesskola och fortsatte sin teoretiska utbildning vid Hola Folkhögskola. Efter slöjdlärareexamen har han även varit slöjdkonsulent och föreläsare runtom i Sverige.

Tage bedriver omfattande fältarbete, har intervjuat och dokumenterat slöjdare, noterat dialektord och redskap. Han har även tagit upp seden att tillverka och spela på sälgflöjt och deltar i spelmansstämmor i både Sverige och Norge.

Priset, som är ett diplom samt 5 000 kronor, delas ut i mars då pristagaren även håller ett föredrag. Johan Nordlander-sällskapet grundades 1979 med säte i Umeå och har som syfte att öka samarbetet mellan fackforskare och fritidsforskare.

Tage Lundqvist, Brunflo, får Johan Nordlander-sällskapets kulturpris 2013 "för sitt mång- sidiga, engagerade och målmedvetna arbete för att stärka den norrländska slöjdens anseende".Arkivbild: Emma Rodling

Mer läsning

Annons