Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två esteter tog över Frösö handtryck - "Jag tror det är något som saknas i de vita och fräscha hemmen"

Långsiktighet och mode, går det att hålla samman? Och hur går det att vara estet och företagare? Fotografen Tina Stafrén tog i våras över Frösö handtryck tillsammans med grafikern Johan Hallström.
–Det behöver inte vara en motsättning, det gamla och det nya. Men mycket av det gamla måste vi fundera hur vi presenterar.

Annons

Det här är ett smakprov på kulturartiklar som normalt är Plus-märkta. Klicka här för att teckna ett abonnemang så du kan läsa alla framtida artiklar på sajten.

Tina Stafrén är bosatt i Ås och utbildad på Kulturama. Hon arbetar sedan 20 år tillbaka som fotograf. Johan Hallström har arbetat som grafisk designer i tio år och är utbildad vid Forsbergs skola. Han är bosatt på Frösön. I april gick de in som nya ägare i sjuttioåringen Frösö handtryck.

Fotografen och formgivaren har nu axlat ansvaret att förädla produktionen av bonader och metervara.

– Det var egentligen förra hösten som det började öppna sig. Vi pratade om att dra igång något som skulle handla om egen form här i Jämtland.

LÄS OCKSÅ: Veronica Maggio och The Hives till Åre Session

Johan menar att det handlar mycket om känslan med Frösö handtryck och att just duon tog över verksamheten.

– Vi har verkligen känslan att "det här kan vi ta in i företagetoch faktiskt bidra med". Tidigare saknades det nog i produktionen.

Tina håller med.

– Ja, vi kan ju bidra med form och foto. Det behövs i verksamheten.

Produktfotograferingar och någon inom de egna väggarna som kan formge prislistor och företagets grafiska profil är en viktig bit i pusslet Frösö handtryck, tror dem. I våras gick Frösö handtryck i konkurs innan Johan och Tina hann ta över verksamheten.

– Men vi såg att det fanns potential. Bolaget kunde bli något annat med vårt kunnande, menar Tina Stafrén.

LÄS OCKSÅ: I kvällens avsnitt av Sverigequizen – Oldsberg och Hellberg testar curling i Östersund

Mönstret Vinterblomster är nytt för i år och ett steg mot dit Tina Stafén vill med Frösö Handtryck.

Att ta in fotograf och formgivare i det fortlöpande arbetet är en väldigt stor kostnadspost.

– Och det måste ju vara lönsamt, det är svårt annars, förklarar Tina.

På fabriken arbetar sex personer som länge varit kopplade till produktionen. Men formgivar- och fotograf-duon är nya i huset.

– Just nu känner oss fram och försöker hitta uttrycket, säger Tina.

Men allt kommer inte skötas inom fabrikens väggar. Formgivare kommer fortsatt att göra gästspel och samarbeta med handtryckerifabriken. Till vintern har mönstret Vinterblomster lanserats. Då sökte formgivarna Amsell Berlin med Pia Amsell och Barbro Berlin upp Frösö handtryck.

Dock är det mycket av det gamla som grundar textiltryckeritraditionen på Frösön. Jämtlandsbonaden "Artut" är något som väver samman det nya och gamla i fabriken. I Tinas farmors kök satt den: "I Jämtland är artut att vara, fagert om sommarn då öringen hugger och hjortrona locka...". Nu förvaltar hon företaget som en gång började trycka bonaden.

– Det är ju surrealistiskt. Jag har ju ätit plättar framför den hundra gånger.

För Plus-kunder: Sveket: ”Det är en hyllning till Jämtland

I år gjorde Johan en kökshandduk av texten från bonaden. En enkel vit bakgrund och svart text utan seriffer. Rakt och utan knussler. Handduken blev populär, men lanseringen resulterade i något som Tina inte väntade sig.

– När handduken fick uppmärksamhet så blev folk ändå charmade av originalet. Jag tror det är något som saknas i de vita och fräscha hemmen.

Och det är väl någonstans där som Tina och Johan siktar. Att förena gammalt med nytt. Fräscha upp det som omgärdar det gamla.

– Vi vill ta tillvara på traditionen och lyfta det gamla. Att det gamla blir så omtyckt är häftigt. Det är så fint att se att tryckarna tycker det är kul att dra fram ett femtio år gammalt mönster.

– Tänk om Paul Sahlin vetat det när han formgav bonaden på 1960-talet?! skrattar Tina Stafrén.

Men det är främst jämtar och utflyttade jämtar som lockas av jämtlandsbonaden. Ändå är Frösö handtryck ett varumärke som tilltalar svenskar födda utrikes Jämtland. Företaget, och varumärket, är 70 år gammalt och vida känt. Johan Hallström menar att traditionen och storyn om den handtryckta produkten från Jämtland fortsatt ligger helt rätt i tiden. Han förklarar att de har förhoppningar att kunna visa upp 1960 , 1970 och 1980-talens mönster och verk. Men först när de blir aktuella.

– Vi har ju värsta arkivet, men vissa perioder är inte aktuella nu. Men kanske sen.

Som esteter och företagare måste de väl ändå behöva göra avkall på något?

Tina menar att småskaligheten och handtrycket är själva charmen. Men självklart måste de som esteter bortprioritera vissa delar som nya företagare.

– Nu är det att sköta företaget först, förklarar hon.

Men samtidigt försöker de väva samman ledorden de vill leva efter i det första året av omställning.

– Främst tänker vi så här: vi vill ha en god arbetsplats.

Och det allra viktigaste var mötet med Ingeborg och Hans-Ove och några av de sedan länge anställda.

– Vi vill att sömmerskan ska vara stolt, menar Tina.

De tror att det är de estetiska ögonen som är den hemliga ingrediensen.

– Det är bra grund att vi kan göra så mycket själva, fatta beslut om mönster och färger. Jag tror enda förutsättningen nu är att ha det inom huset. Utan visuellt öga går det inte, menar Johan.

LÄS OCKSÅ: Karin Jonsson: "Du måste se det här, lita på hypen – du bara måste se Skam"

Tina Stafrén och Johan Hallström

Tina Stafrén

Johan Hallström

Mer läsning

Annons