Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om brott mot mänskligheten

/
  • Anna-Karin Johansson vid Forum för levande historia presenterar utställningen ”Lillebror ser dig” som öppnats på länsbiblioteket.

I det forna Sovjet hyllades under ett antal år en ung pojke vid namn Pavel Morozov som ska ha angivit sin egen pappa till myndigheterna för att denne hjälpt de självägande bönder som regimen ville utrota som klass.

Annons

Pappan sändes till fångläger varefter Pavel mördades av släktingar till pappan. Åtminstone var detta uppgifter som förekom inom kulten av Pavel, som stod staty på många platser i Sovjet.

– Fast enligt vissa uppgifter är det oklart om Pavel ens har existerat. De mer konkreta uppgifterna om honom är väldigt knapphändiga.

Det berättar Anna-Karin Johansson vid Forum för levande historia, den myndighet som skapat utställningen ”Lillebror ser dig” som på måndagen öppnades på länsbiblioteket i Östersund.

I materialet kring utställningen finns även uppgifter om övergrepp i såväl Kina som Kambodja och biblioteket bjuder nu in till föredrag med två författare som skrivit om dessa teman.

I kväll, tisdag talar Peter Fröberg Idling, som skrivit boken ”Pol Pots leende”, som inte minst handlar om den svenska opinionen kring Röda Khmererna i slutet av 70-talet.

Nästa tisdag talar Kaa Eneberg på temat ”Sovjetemigranternas krossade drömmar – från Jämtland till Gulag”, om de familjer som flyttade till Sovjet i hopp om ett nytt liv.

– Någon har kritiserat oss för att vi skulle driva kampanj mot kommunismen, men det vi gör är att uppmärksamma brott mot mänskligheten. Vi tar även upp övergrepp i exempelvis Rwanda och Armenien.

Den statliga myndigheten startades i samband med Göran Perssons arbete för att uppmärksamma Förintelsen.

Den nuvarande regeringen har därefter gett myndigheten i uppdrag att även uppmärksamma brott mot mänskligheten som begåtts under kommunistiska regimer.

Preliminärt kommer utställningen att pågå till 3 juli, men om intresset är stort kan den förlängas under augusti.

Mer läsning

Annons