Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans skivrecensioner

/

Annons

THÅSTRÖM

”Beväpna dig med vingar”

(Razzia/Sony)

På nätet: www.thastrom.se

Bertyg: 4

Graden av min besvikelse när första singeln och titelspåret ”Beväpna dig med vingar” nådde etern var kanske inte monumental. Men rejäl kan man ändå lugnt konstatera.

”Skärpning Thåström! Du har gjort det här ett tag, om du inte kan leverera något nytt, behöver du väl i alla fall inte göra parodi på dig själv”.

Det var innan hela plattan dök upp och innan jag hörde ”Låt dom regna”, skivans andra spår. En helt fantastisk, suggestiv, monoton, kokande, bombastisk, industriell liten betraktelse som nog måste vara något av det starkaste den här mannen klämt ur sig.

Och då lossnar det.

Thåström inleder ett nytt kapitel. De tillbakablickande texterna har varit en sann styrka på de senare plattorna men det han gör nu är att öppna ett musikaliskt universum. Det är ett fantastiskt producerat och arrangerat album det här är. Och då menar jag inte tekniskt utan konstnärligt. Det är ett skönt myller av ljud, instrument, skrot och röster som backar upp hans musik och lyrik.

Han har inte bara kommit hem till mamma som han sjunger i ”Dansbandssångaren”, det vill säga till A som han tillägnat skivan (Amanda Ooms får man förmoda). Han har hittat hem på alla sätt. Om det inte vore för det där titelspåret.

LENA PHILIPSSON

”Världen snurrar”

(Universal)

På nätet: www.lenaphilipsson.com

Betyg: 4

Lena Philipsson har hållit på med sin karriär i 25 års tid så det vore inte konstigt om hon kände sig trygg i sitt fack och stannade kvar där. Men något driver henne att förnya sig och inte se så mycket bakåt. Det är ju utmärkt.

Den här gången har Lena släppt taget om Orup och ökat taken. Vi som såg henne rocka loss i ”Så mycket bättre” känner igen oss när Lena stampar igång något som närmast kan beskrivas som schlagerhouse i inledande ”Du följer väl med” och ”Blir galen”, som även det kommer att bli en hit.

Lägg till singeln ”Idiot” och titelspåret (skrivet av Markus Krunegård och Veronica Maggio!) och vi har en riktigt, riktigt bra samling poplåtar. Efter det följer ett par klassballader signerade självaste Björn Olsson och Kaah (!).

Lena omger sig verkligen av riktigt bra låtskrivare och producenter, som passar henne perfekt. Lena känner sig så trygg på succén att hon bara har med två låtar från ”Så mycket bättre”, ”Live forever” och ”Botten is nådd”. Och ingen saknar de andra låtarna.

Det här kan faktiskt vara den bästa skiva hon har gjort. Jo, jag tror faktiskt det.

BOB HUND

”Låter som miljarder”

(Sousafon/Border)

På nätet: www.bobhund.se

Betyg: 2

Mina krav på Bob hund är förstås orimliga och bygger på den fantastiska låtskatt de har och de minnen från livespelningar som för alltid sitter fast i hjärnan. De har ju alltid varit den perfekta kombinationen av Cramps och Kraftwerk med Thomas Öbergs mästerliga poesi. Allt det där finns förstås här, men det glimtar bara till av genialiteten här. Någon syntslinga, ett briljant textsjok och en musikalisk vändning.

Även om musikaliska infallen som legat till grund för Bob hunds storhet till synes har kommit från alla håll genom åren har de känts mer genomtänkta förr. Nu kommer det lite hipp som happ – ”djungelns lag” pratar bandet om i en intervju. Men jag saknar disciplinen.

Som helhet är det här något av en besvikelse.

AMANDA MAIR

”Amanda Mair”

(Labrador)

På nätet: www.labrador.se/artists/amandamair.php3

Betyg: 3

Hon är 17 år, går fortfarande på gymnasiet och har hela Sveriges musiktyckarögon på sig. Amanda Mair har både varit en snackis och ett pophopp sedan debutsingeln släpptes i somras. Hon jämfördes blixtsnabbt med Kate Bush, en jämförelse som fick henne själv att lyssna Bush på nätet för första gången i sitt liv.

Och i just dessa musiktyckaröron är ”Amanda Mair” kort sagt en bra debut. Spänstig produktion, fräscht och fint, men den där förväntade superinjektionen uteblir. Bush-jämförelsen är inte helt oäven, hon finns där i vissa tonlägen men Mair är sjömil från inspiratörens egenhet. De pianobaserade första singlarna ”House” och ”Doubt” är riktigt bra, liksom uppfriskande ”What do you want” och vemodiga vackra ”Leaving early”. Det är försiktig popmusik som tassar och trippar på sina egna stigar när det är som bäst. När det är som sämst, som i ”Before” blir det duktigt i ordets tristaste bemärkelse, duktigt som i musikskoleduktigt.

Amanda Mairs andra och tredje album kan bli helt fantastiska. Tills dess bär hon sitt haussade ok på klart godkänt manér.

YLVA BULLDOZER

”En jämviktslag”

(Himlen Rekordings/UNI)

På nätet: www.ylvabulldozer.se

Betyg: 3

Mitt under inspelningen av uppföljaren till Simon Norrsvedens debutskiva ”Okej, baby det är dags att vi ska vinna allt” blev han med band. Solosatsningen lades på is, framtiden hette Ylva Bulldozer.

Fattade han rätt beslut? Om man ska döma av bandets första skiva ”En jämviktslag” blir svaret ”mjo”. Norrsvedens sköra, nästan barnsliga röst mår bra av en lite stökigare musikalisk omgivning.

På ”En jämviktslag” sjunger han låtar i smittande upptempo om seriemördaren John Wayne Gacy (”fast tjej”), motorvägshud som blöder och hälsenor som skurits av ”med snitt så cleana”. Textmässigt är det oblyg americana noir, musikaliskt hamnar Ylva Bulldozer någonstans mellan Kent och 90-talsbandet Jumper. Hade svärtan drivits ännu längre också i musiken skulle betyget ha blivit ännu högre.

EMELI SANDÉ

”Our version of events”

(EMI)

På nätet: www.emelisande.com

Betyg: 2

Emelie Sandé hajpades redan inför första singeln ”Heaven” – en genial soul- och househybrid. Hon är en skotsk soulsångerska som hoppade av sina medicinstudier för att skriva musik och på cv:t finns låtar till Leona Lewis, Cher Lloyd och Susan Boyle. Nu kommer debutalbumet ”Our version of events” och man tänker att förutsättningarna för att göra ett riktigt bra album är väldigt goda.

Men det finns något statiskt över den här skivan, formelmässigt till och med. Emeli Sandé har utan tvekan en röst med djup och nerv, men det bestående intrycket av ”Our version of events” är att det låter tillrättalagt.

Annons