Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranerna körde eget race

Konsert med Veteranorkestern och Arbrå kyrkokör
Brunflo kyrka

Annons

Så här ska det inte behöva låta. Det mesta skrällde och insatserna satt snett och vint och blåtonerna var många i lördags när Veteranorkestern gav konsert i Brunflo kyrka. Att skylla på att orkestern består av äldre musiker är klent försvar.

Förmåga till musicerande har lite med ålder att göra och tid har man att öva. Titta på Svend Asmussen (93) och Owe Törnqvist (80).

ungdomsorkestrar brukar jag ha överseende med ofullkomligheter och försöka plocka fram enbart det positiva. Min uppfattning är att barn och ungdomar växer av beröm och helt kan förlora intresset om man bara klankar och letar efter det som inte är bra. Professionella orkestrar och musiker kan man begära mer av. De måste tåla klartext om de spelar dåligt.

Veteranorkestern ligger väl någonstans mitt emellan. Där sitter ett 40-tal musiker. En del är pensionerade proffsmusiker och andra är sådana som tidigare, på högre eller lägre nivå, musicerat vid sidan av sitt aktiva yrkesliv.

Alla instrumentalister som kan lära sig att följa en taktpinne och lära sig när insatsen kommer och hålla igen på sitt instrument om man inte är helt säker. Så skedde inte i lördags.

viftade och försökte hålla uppe tempot men många spelade sitt eget race. Särskilt blåset som hittade toner här och där. Programmet var dessutom överlastat. Halva hade räckt – då hade det kunnat vara välrepeterat. En lycka var Arbrå Kyrkokör som gästade. Själva och tillsammans med orkestern framförde de ett knippe sånger. Fint legato och puls i Adolphsons ”Nu kommer kvällen”. Piggt framförande av PB´s ”I furuskogen” och fint också Åsa Jinders ”Rör vid min själ” även om jag fick hjärtat i halsgropen vid den röriga orkesterupptakten. Lyfte gjorde sångsolisten Åke Jonsson med ”Så skön som solen” och ”Amazing grace” liksom Leif Olssons kvartett med ”Automn leaves” och ”Days of wine and roses”.

Traditionell vårkonsert ger Veteranorkestern på Sandviken på onsdag. Hoppas den blir bättre.

Mer läsning

Annons